Ha szeretnéd felfedezni, hogyan élvezheted egy életen át az egészséges és tápanyagokban gazdag ételeket, kezdd azzal, hogy ezt a hat egyszerű lépést a gyakorlatba ülteted.
A tényekkel nem lehet vitatkozni. Egy egészséges felnőtt ember fogyni fog, ha idővel kevesebb kalóriát fogyaszt, mint amennyit a szervezete felhasznál. És akkor fog hízni, ha idővel több kalóriát fogyaszt, mint amennyit a szervezete felhasznál. Ha a fogyás a cél, akkor minden a kalóriadeficiten múlik.
Az egyik legsikeresebb módja annak, hogy megtaláld az optimális súlyodat, ha apró étrendi változtatásokat hajtasz végre, amelyek idővel nagy változást eredményezhetnek. “Az étel nem ellenség” – mondja Diana Archer Mills, a Les Mills kreatív igazgatója és a Les Mills Fuel táplálkozási visszaállásának társalkotója. “Az egész életen át tartó helyes táplálkozás lényege, hogy megtaláljuk, mi működik számunkra, és olyan étkezési szokásokat alakítsunk ki, amelyek jól érzik magukat és örömet okoznak.” Egyszerűen csak kövesd ezt a hat lépést, és máris jó úton haladsz.
1. FIGYELJ JOBBAN AZ ÉTELEIDRE ÉS AZ ÉRZÉSEIDRE.
Hat tápanyagra van szüksége a szervezetünknek a működéshez; szénhidrátokra, fehérjékre, zsírokra, vitaminokra, ásványi anyagokra és vízre. Bár mindenképpen szükségünk van mindegyikre, az, hogy ezeket a tápanyagokat milyen módon tudjuk a legjobban beszerezni, egyénfüggő. Egyesek például a joghurtot nagyszerű fehérjeforrásnak találják, mások viszont úgy találják, hogy az nem okoz mást, csak gyomorrontást. Ezért fontos, hogy kezdj el jobban odafigyelni arra, hogy mit eszel, és hogyan érzed magad tőle. Ennek legegyszerűbb módja, ha étkezési naplót vezetsz, és feljegyzel mindent, amit megeszel, és azt is, hogyan érzed magad tőle, mind azonnal, mind később a nap folyamán. Keresd a mintákat, és játssz azzal, hogy mit és mikor eszel. Ha elkezded észrevenni, hogyan érzed magad a különböző ételek hatására, elkezdhetsz apró változtatásokat tenni, amitől sokkal jobban fogod érezni magad!
2. TALÁLD MEG A NEKED MEGFELELŐ TANÁCSOKAT
Könnyen lehet, hogy túlterheltnek érzed magad az interneten fellelhető táplálkozási tanácsok mennyiségétől. És ezek gyakran nagyon ellentmondásosak. Az egyik weboldal azt mondja, hogy kerülj valamit, egy másik weboldal pedig ugyanarról az ételről áradozik, és azt mondja, hogy egyél belőle többet. Ha egyszerű, bevált, könnyen követhető táplálkozási tanácsokat szeretne, akkor az országa Egészséges táplálkozásra vonatkozó iránymutatásait kell elsőként felkeresnie. Ezek az iránymutatások világszerte némileg eltérnek egymástól a kultúra és az egyes régiókban szokásos dolgok alapján, de számos hasonlóságot találunk mindenütt. Bárhol is vagy, a tanácsok a következők: egyél több növényt, fogyassz kevesebb cukrot, sót, transz- és telített zsírokat, és csökkentsd a túlzottan feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.
3. LÉGY SZÍNES
Valószínűleg hallottál már az “egyél szivárványt” kifejezésről… de miért? Eltekintve attól, hogy ” jó minőségű” fényképeket készíthetünk a vacsoratányérról, mit is tesz valójában a színes ételek fogyasztása? Nos, az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a szervezetünket feltöltsük a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ha gondoskodunk arról, hogy étrendünk tele legyen mindenféle színnel. A vitaminokat és ásványi anyagokat mikrotápanyagoknak nevezik, mert nagyon kis mennyiségben találhatók meg az élelmiszerekben. Mégis létfontosságúak a túlélésünkhöz. Mivel a szervezetünk nem képes elegendő mennyiségben előállítani őket, a mikrotápanyagokat az élelmiszerekből kell beszereznünk. Nemcsak a gyümölcsök, zöldségek színes keverékére van szükségünk, hanem az egészséges zsírok (például vaj, tej, lazac, tojás, olívaolaj, diófélék és húsok) színes keverékére is, mivel ezek az egészséges zsírok kulcsfontosságúak a szervezetünk számára a vitaminok felszívódásához.
4. TUDD MEG AZ IGAZSÁGOT A CUKORRÓL
Gyakori tévhit, hogy a cukor gonosz, és ki kell iktatni az étrendünkből. Ez nem így van. Bár minden cukor egyfajta szénhidrát, és glükózzá bomlik le, amelyet energiaként használunk fel, nem minden cukor egyforma. Amikor olyan ételeket eszünk, mint az alma vagy a zab, akkor jó adag cukrot kapunk, ami nagyszerű energiaforrás, emellett rostot, valamint fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is. És tovább maradunk jóllakottak. Amikor olyan ételeket eszünk, mint a sütemény, az édesség és az üdítő, akkor ugyan fogyasztjuk a kalóriákat, de nem kapjuk meg a többi előnyét. Ez a fajta hozzáadott cukor (más néven üres kalória) nemcsak az édes finomságokban van, hanem mindenféle helyen megbújik – ketchupban, majonézben, gabonapelyhekben… A hozzáadott cukor visszaszorítása nem mindig könnyű, de ez a leggyorsabb módja annak, hogy a felesleges kalóriákat kiiktassuk az étrendünkből.
5. ÉTKEZZ TUDATOSAN
A tudatos étkezés azt jelenti, hogy a pillanatnyi tudatosságot fenntartjuk az étel és ital tekintetében, amit a szervezetünkbe juttatunk – és ez egy nagyszerű készség, amit fejleszteni lehet. A tudatosan evés segít abban, hogy elkezdj figyelni, ahelyett, hogy megítélnéd, hogyan érzed magad az ételek hatására. Az agynak akár 20 percig is eltarthat, mire felismeri, hogy jóllakott. De ezt nem fogod regisztrálni, ha az Instagramon duplázol. Azzal, hogy evés közben az ételt teszed a fő fókuszoddá, azonnal és lelassulsz. Tudatossá válsz a tested által küldött jelzésekre az ízekről, az elégedettségről és a jóllakottságról. És ez azt jelenti, hogy sokkal kisebb valószínűséggel fogsz észrevétlenül elmajszolni egy egész zacskó csipszet!
Forrás: Emma Hogan lessmills.com
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.