A tojás az izomnövelés megtestesítője, azonban nem szabad alábecsülni a következő 8 ételt sem – ezek ugyanannyi fehérjét tartalmaznak, mint a tojás. Nemcsak a fehérjetartalom, hanem a magas biológiai érték is az oka annak, hogy a tojás a fehérjeforrások listájának élén áll. De mit is jelent ez pontosan?

Mit jelent a biológiai érték?

A biológiai érték azt jelzi, hogy a szervezet mennyire jól tudja hasznosítani a táplálékból származó fehérjét, és mennyire tudja azt endogén fehérjévé alakítani, ez írja le a fehérjeforrás minőségét.

Minél magasabb a biológiai érték, annál jobb. A tojás (tojássárgája + tojásfehérje = egész tojás) pedig 100-as értékével az úgynevezett arany standard, amelyhez képest más élelmiszereket mérnek. A tonhal például 92-es értéket ér el, a hús 84-et, a burgonya pedig “csak” 76-ot.

Az állati fehérje, például a tojásból, valamint a tejtermékekből és húsból származó fehérje általában magasabb értékű, mint a növényi fehérje. Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a lencséből, burgonyából, csicseriborsóból stb. származó fehérje rosszabb vagy gyengébb minőségű. Fontos, hogy minden nap mind az állati, mind a növényi ételeket beépítsd az étrendedbe

Ha ügyesen kombinálod a különböző fehérjeforrásokat, akár 100 feletti értékeket is elérhetsz. Például a “marhahús + burgonya” páros megfelelő arányban 114-es értéket ér el, mivel mindkét étel aminosava tartalma (fehérje építőkövei) tökéletesen kiegészítik egymást.

A tojás is csodálatosan kombinálhatod, hogy tovább növeld biológiai értékét. Jó tojáskombinációk a következők:

Mennyi fehérje van egy tojásban?

1 tojás (M méret = 52 gramm) átlagosan körülbelül 7 gramm fehérjét biztosít. Ez 100 grammonként 13 grammnak felel meg. A legtöbb fehérje egyébként a tojássárgájában van, nem pedig a tojásfehérjében – ahogyan azt várnánk. A tojássárgája azonban több zsírt és kalóriát is tartalmaz, de semmiképpen sem szabad kidobni. A tojásban lévő tápanyagok többsége, köztük az egészséges omega-3 zsírsavak, a vas, a biotin és az A-, B-, E- és D-vitamin a tojássárgájában található.

8 élelmiszer, amely több fehérjét tartalmaz, mint egy tojás

Nemcsak a tojás jó fehérjeforrás, hanem más élelmiszerek is meglepően jól tartják a lépést fehérjetartalom tekintetében. A klasszikusok természetesen a hal és a hús. Például:

100 gramm marhahús 21 gramm fehérje

100 gramm csirke- és pulykamell 24 gramm fehérje 100 grammonként

Lazac 20 gramm fehérje

100 gramm tonhal (konzerv, saját levében) 27 gramm fehérje

És még sok más finom fehérjetartalmú étel létezik, amely vetekszik a tojással, és adagonként több mint 7 gramm fehérjét tartalmaz.

Összegyűjtöttünk 8 másik (alábecsült) fehérjeforrást:

1. Földimogyoró és mogyoróvaj

Nevével ellentétben a földimogyoró nem dióféle, hanem a hüvelyesek családjába tartozik. Ezért igazi fehérjebomba. Rágcsálhatod önmagában, vagy mogyoróvaj formájában (hozzáadott cukor nélkül).

100 gramm mogyoróvaj 25 gramm fehérjét tartalmaz. Ha például naponta 2 evőkanál (egyenként 20 gramm) mogyoróvajat eszel, 10-12 gramm extra fehérjét fogyasztasz.

A mogyoróvajat leginkább gyümölcsök vagy zöldségek mártogatósaként használhatod fel. Egyszerűen vágj fel egy almát szeletekre, és mártogasd a krémes vajba. Természetesen más gyümölcsökkel is remek az íze. Használhatod a mogyoróvajat a fehérjeturmixodban is, keverheted a müzlibe vagy a palacsintád tetejére is kenheted.

2. Alacsony zsírtartalmú túró

Az alacsony zsírtartalmú túró rengeteg jó minőségű fehérjével lát el, egészen pontosan 13 grammal 100 grammonként. Ahogy a neve is mutatja, az alacsony zsírtartalmú túró alacsony kalóriatartalmú (71 kalória 100 grammonként) és gyakorlatilag zsírmentes is.

Ha a krémes állagot kedveled, kipróbálhatod a 20 százalék zsírtartalmú túrót is, vagy keverheted a kétfajtát. Ez a magasabb zsírtartalomnak köszönhetően teltebb és finom krémesebb ízű – viszont több kalóriát (109 kalória/100 gramm) és több zsírt (5 gramm/100 gramm) is tartalmaz.

3. Teljes kiőrlésű tészta

A teljes kiőrlésű tészta ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint a durumbúzából készült tészta, de több mint kétszer annyi rostot, valamint lényegesen több káliumot, folsavat, magnéziumot és vasat. A tészta is magasan teljesít, hiszen 100 gramm nyers súlyra vetítve 13 gramm fehérjét tartalmaz, ami egy normál adagnak felel meg.

A zabpehelyhez hasonlóan a teljes kiőrlésű tészta is a fehérje és az összetett szénhidrátok jó kombinációját kínálja. Hosszú ideig jóllakottá tesz, és sok fehérjével látja el a szervezetet.

4. Zabpehely

A zabpehely tökéletes étel a sportolók számára. A benne lévő fehérje (13 gramm 100 grammonként) segíti az izmok növekedését, a hosszú láncú szénhidrátok pedig ideális üzemanyagot jelentenek, hogy a szervezetedet bőséges energiával lássa el az edzés során. Az összetett szénhidrátok az inzulinszintedet is fixen tartják, és nem hajtják fölöslegesen felfelé. Ezáltal sokáig jóllakott maradsz, és fokozza a teljesítményedet is.

Tipp: A tökéletes fehérjeélmény érdekében keverd össze a zabpelyhet alacsony zsírtartalmú túróval. Ez rengeteg fehérjével, hasznos szénhidráttal és sok fontos vitaminnal, például B1- és B6-al látja el a szervezeted. Adj hozzá egy kis juharszirupot és friss gyümölcsöt, és máris kész a gyors, egészséges reggeli vagy edzés előtti snack.

5. Mandula

Egy maréknyi, 40 gramm mandula ugyanannyi fehérjét biztosít, mint egy tojás, azaz 7 grammot. A mandula emellett magas pontszámot ér el:

  • számos egészséges zsírsavval
  • jóllakást elősegítő élelmi rostokkal
  • B-vitaminokkal az erős idegekért
  • magnézium az izmokért és a regenerációért
  • Kalcium a csontokért
  • E-vitamin a sejtek védelméért

A mandulavaj szintén szuper egészséges, és remek nassolnivaló az étkezések között.

6. Lencse

Létezik barna, zöld, fekete, piros, sárga és sok más fajta, és egy dolog közös bennük: szuper egészségesek. Szárítva 100 grammonként közel 24 gramm fehérjét tartalmaznak. Mivel a hüvelyesek főzéskor vizet szívnak magukba, 100 gramm főtt lencse 100 grammonként 12 gramm fehérjét tartalmaz.

A fehérjék, szénhidrátok és rostok egészséges kombinációja hosszan tartó telítettséget biztosít, és az a tény, hogy a szénhidrátok lassabban szívódnak fel, megakadályozza a sóvárgást és a vércukorszint-emelkedést.

7. Cottage cheese

Egy másik klasszikus a fitnesz világ konyhájából: a cottage cheesenek állandó helye kell legyen a hűtődben, hiszen számos jó tulajdonságot egyesít magában. Alacsony a zsír- és kalóriatartalma, alacsony a szénhidráttartalma és magas a fehérjetartalma (13 gramm 100 grammos adagonként). A cottage cheese magas fehérjetartalma miatt tökéletes táplálék, amely nemcsak a fogyásban, hanem az izomépítésben is segít.

Az izomépítés érdekében az edzésedet a fitneszcélodhoz, valamint az étrendedhez kell optimalizálni.

A cottage cheese bogyós vagy más gyümölcsökkel édes, fűszerekkel pedig pikáns ízű, például zöldségrudacskák mártogatósaként.

8. Tökmag

Tegyél a salátád tetejére 2 evőkanál tökmagot – és máris 8 gramm extra fehérjét vittél be. A magokat étkezések között is nassolhatod, mint a diót. Ízük enyhén diós és magas zsírtartalmuk miatt kissé krémes. A zsírok többsége a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartozik – ezek pedig szuper egészségesek, különösen a szíved számára.

Magas fehérjetartala mellett a tökmag tele van B-vitaminokkal is, így ideális nassolnivaló a koncentráció javítására. A tökmagnak magas az E-vitamin-tartalma is, és magas rosttartalmának köszönhetően az emésztésednek is jót tesz.

Számos (akár alábecsült!) fehérjeforrás létezik, amely kiváltja a nagy klasszikus tojást, és legalább annyi fehérjét tartalmaz. A változatos táplálkozás a mindennapokban nemcsak a fehérje, hanem az összes többi fontos tápanyag bevitelét is biztosítja.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.