Koleszterin. Szinte a csapból is ez folyik a fitnesz és az egészséges életmód világában, de vajon mi a fontos? Mi valójában a koleszterin és hogyan hat az egészségedre?

Bemutatjuk mi is pontosan a koleszterin, mi különbözteti meg a “jó koleszterint” a “rossztól”, és mely ételek érintettek a két típusú koleszterin esetében.

Mi az a koleszterin?

A koleszterin egy puha, viaszos anyag, amely megtalálható a testünk összes sejtjében. Támogatja az agyunk és az idegrendszerünk működését. A koleszterint a máj állítja elő, de az állati eredetű ételekből is jut koleszterinhez a szervezeted. Amikor a vér koleszterinszintjét ellenőrzik, az az érték mindkét forrást tükrözi. Ha túl sok koleszterin halmozódik fel a testedben, az szívbetegséghez vezethet.

Mivel a koleszterint a máj állítja elő és dolgozza fel, fontos, hogy a májad egészséges maradjon. Az alkohol és a finomított szénhidrátok fogyasztásának korlátozása segít a májadnak, hogy megfelelően működjön.

Habár az étrend befolyásolja a koleszterinértékeket, a genetika is nagy szerepet játszik – még egy nagyon egészséges étrendet követő embernek is lehetnek problémái a koleszterinnel, és valakinek, aki nem követ egészséges életmódot, még mindig lehet normális a koleszterinszintje.

Mi az az LDL?

Két fő típusa van a koleszterinnek: LDL és HDL.

Az LDL-t általában egészségtelen típusnak tekintik, és ezt érdemes alacsonyan tartani. Bár az LDL-szintet befolyásolja a telített zsírokban gazdag ételek fogyasztása, kimutatták, hogy az étrendben a túl sok cukor is növelheti az LDL-szintet.

A koleszterin másik részaránya a HDL, vagyis a “jó” koleszterin. A HDL-t magas szinten kell tartani azáltal, hogy egészséges zsírokat választasz, például kókuszolajat, halat, avokádót és olívaolajat. Ez a HDL-koleszterin segít felszívni a zsírt a véráramban és visszajuttatni a májba.

Ételek, amelyek növelhetik az LDL-t:

  • Vaj
  • Zsír
  • Vörös hús
  • Sütőipari termékek
  • Mélyhűtött ételek
  • Feldolgozott húsok
  • Finomított gabonák
  • Teljes zsírtartalmú tejtermékek
  • Cukros italok

Ételek, amelyek növelhetik a HDL-t:

  • Olívaolaj
  • Kókuszolaj
  • Lazac
  • Avokádó
  • Diófélék
  • Magvak
  • Teljes kiőrlésű gabonák
  • Gyümölcsök
  • Zöldségek

Hogyan csökkentheted a koleszterinszintedet?

Habár a koleszterinértékeid részben öröklöttek, az életmódod is nagy szerepet játszik benne. Néhány alapvető dologgal segíthetsz a koleszterinszinteden: egészséges ételek fogyasztása, a telített zsírok helyettesítése növényi alapú olajokkal és sok friss gyümölcs és zöldség fogyasztása a segítségedre lehet.

Az edzés segíthet növelni a HDL-t, a jó koleszterint, míg a dohányzás csökkentheti azt.  A magas rosttartalmú ételek fogyasztása szintén csökkentheti az LDL és az összkoleszterinszintet.

Végszó

Bár a koleszterinszintünk részben az örökölt génektől függ, az életmódunk és különösen az ételválasztásunk nagy szerepet játszhat a jó és rossz koleszterinszint közötti egyensúly létrehozásában. Ha aggódsz a koleszterinszinted miatt, vizsgáld meg az étrendedet, és optimalizáld azokat az ételeket, amelyek támogatják a szív egészségét.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.