Nem kell a savanyú citromba harapnod, hogy kielégítsd a napi C-vitamin szükségleted! Ezek a zöldségek sokkal többet tartalmaznak!
A citromot igazi C-vitamin bombának tekintik: 100 milligramm / 53 milligramm C-vitamin-tartalmukat nem lehet megkerülni. Más citrusfélék, például a narancs: 50 milligramm / 100 gramm értéket érhetnek el. Tehát nem csoda, hogy a citrusféléket titkos fegyvernek tekintik a megfázás, a fertőzések és a mindenféle vírus ellen. De vannak olyan zöldségek, amelyek könnyen tarthatják a versenyt a savanyú gyümölccsel, és mennyiségének majdnem háromszorosát képesek biztosítani. Most eláruljuk, melyek ezek és hogyan elégítheted ki velük könnyedén C-vitamin szükségletedet.
Miért van szüksége a szervezetnek C-vitaminra?
A C-vitamin szervezetünkben több helyen van jelen. A legismertebb valószínűleg az immunvédelem funkciója. Az esszenciális (létfontosságú) vitamin részt vesz a kórokozók elleni védekezésben, és segíti az antitestek képződését. Antioxidánsként védi a sejtjeid a káros szabad gyököktől is. Túl sok szabad gyök tudja kiváltani az úgynevezett “oxidatív stresszt”, amely rendellenességeket okozhat az immunrendszeredben, de szív- és érrendszeri-, daganatos megbetegedéseket és számos más betegséget is.
Az immunrendszer megerősítésén kívül a szervezetnek C-vitaminra szüksége van a bőr, a csontok, a fogak és a kötőszövet kollagén rostjainak fejlődéséhez. A sebgyógyulásban is szerepet játszik. Emellett javítja a különböző mikroelemek, például a vas felszívódását, és elősegíti a méregtelenítést. Tehát már látod, hogy C-vitamin nélkül tested közel sem lenne rendben.
Mennyi C-vitamint fogyassz naponta?
A tested nem képes önmagában előállítani ezt a fontos vitamint, ezért az étrenden keresztül kell hozzájutnod. Pontosan, napi 110 milligramm a férfiak és 80-90 milligramm a nők számára – a német táplálkozási társaság szerint. Mivel a C-vitamin bőségesen megtalálható a gyümölcsökben és zöldségekben, a megfelelő étrenddel könnyedén kielégítheted ezeket az igényeket.
Melyik zöldségfajták tartalmaznak sok C-vitamint?
Most már egyértelmű, hogy szervezetednek C-vitaminra van szüksége. Jó hír: Különösen a gyümölcsök és a zöldségek biztosítják az esszenciális vitamint, rendkívül nagy mennyiségben. Tehát egyáltalán nem probléma természetes módon kielégíteni a napi igényeket. Különösen, ha tudod, milyen ételeket fogyassz.
1. hely: Paprika
A paprika 100 grammban átlagosan 135 milligramm C-vitamint ad, így veri az egészséges citrusféléket. A színtől függően, tartalma 100 grammonként így változik: Piros paprika 210 milligramm – Zöld paprika 209 milligramm – Sárga paprika 195 milligramm. Számos más anyagot is tartalmaz, amelyek támogatják a C-vitamin antioxidáns hatását, és így csökkentik a szervezet gyulladásos folyamatait. A paprikadaraboknak jó íze lesz humusz vagy túró mellett. Az enyhe édessége miatt a paprika tökéletes társ a pörköltekben, illetve hússal és halakkal együtt sütve. Alakja alkalmassá teszi darált hússal, kuszkusszal és fetával, illetve alacsony szénhidráttartalmú tojással és túróval való betöltésére is.
2. hely: Brokkoli
A brokkoli régóta a titkos kedvenc zöldség a sportolók körében. Ez elsősorban annak a sok jó tápanyagnak köszönhető, mint például a kálium, amelyből különösen az erő-sportolók profitálnak. Ha megnézzük a C-vitamin tartalmat, gyorsan kiderül, hogy itt rejlik a valódi potenciál: 115 milligramm / 100 gramm. A benne található tápanyagok előnyeinek kihasználása érdekében a brokkolit finoman kell főzni és semmi esetre sem túlsütni. A brokkoli tökéletes társ lazac és akár tésztaételek mellé is. Az előre főtt, megmaradt brokkoli egyszerűen egy omlettbe is kerülhet.
3. hely: Kelbimbó
Egyesek szeretik, mások utálják. A kelbimbó egészséges és 100 milligrammonként 112 milligramm C-vitamint biztosít. Bár a bennük található keserű anyagok koleszterinszint-csökkentő és emésztőrendszeri tulajdonságokkal rendelkeznek, a kelbimbónak ezért kell elviselnie bizonyos kompromisszumokat népszerűségében, illetve a puffadás lehet a másik dolog. Ennek ellenére nagyon értékes C-vitamin-forrás, és sajnos eléggé alulértékelt. A gyors és könnyű fogyasztásához csak egy darab marhahúsra van szükség, mellyel együtt megsütve tökéletes étel lesz.
4. hely: Kelkáposzta
Angol “Kale” néven a kelkáposzta hagyományos észak-német kedvencből, helyi supedfood lett. C-vitamin-tartalma 105 milligramm / 100 gramm, így télen jó immunerősítő. Fűszeres íze sokoldalúvá teszi a konyhában. Nyersen keverhető salátával vagy smoothieban naranccsal. Természetesen a káposztát is megpiríthatod egyszerűen serpenyőben, kis fokhagymával finom köret lesz belőle.
5. hely: Karfiol
100 grammonként 23 kalóriával a karfiol igazi könnyű zöldség, illetve 100 gramm / 73 milligramm C-vitamin tartalmával igazi kincs. Káliumban, kalciumban, folsavban és sok más nélkülözhetetlen tápanyagban is gazdag. Aki csak főtt karfiolt evett, az sokat hagyott ki. Reszelt formában, ha vizuálisan rizsre vagy kuszkuszra emlékeztet, máris tökéletes helyettesítő. Az alacsony szénhidráttartalmú köret könnyen megsüthető különféle fűszerekkel, vagy nyersen paradicsommal, uborkával, mentával, petrezselyemmel, citromlével és kevés olajjal elég közel áll a keleti tabbouleh-hez.
És egy igazi bennfentes tipp a fűszernövényekhez: a petrezselyem 100 grammonként 159 milligramm C-vitamint ad, így mindenképpen a „C-vitamin bomba” címet kapja. Ám senki sem eszik egyszerre 100 grammot. Sajnos egy evőkanál csak 8 milligrammot tartalmaz apróra vágva, illetve a kapor 4 milligrammot és a zsálya pedig 2 milligrammot.
Következtetés: Így tehát kijelenthetjük, hogy semmi sem akadályozza a C-vitamin fogyasztását a hideg évszakokban sem. Időnként pedig nyilván citromot is egyél, végül is savanyú ízével sok ételt és italt képes feldobni.
Jó ételekkel, jobb életet kívánunk!
SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.