Christy Bisette egyike Észak-Amerika top dietetikusainak, valamint táplálkozási és élelmiszer-kommunikációs szakértőinek. Táplálkozási filozófiája a 80:20 szabály, mely szerint fogyassz egészséges ételeket minél gyakrabban (legalább az összes bevitt táplálék 80%-ában), de élvezd az alkalmanként kevésbé egészséges ételeket is (ennek mértékét kevesebb, mint 20 százalékában engedd meg magadnak).
Christy tapasztalata e szabályával az volt, hogy rendkívül jól működik azoknál a klienseinél, akik korábban krónikus diétázók voltak, de valahogy mégsem tudtak soha lefogyni a kívánt testsúlyra. Miután megengedte nekik, hogy az úgynevezett “tiltott ételek”-et is fogyaszthatják, ezt követően ezek az ételek elvesztették hatalmukat, és a fogyókúrázók képesek voltak az egészségesebb élelmiszereket választani és előnyben részesíteni az idejük nagyobb hányadában.
Vannak bizonyítékok, hogy ezek a “csaló ételek” segíthetnek a zsírveszteség és a mentális egészség javításában a diéták között. Lehetséges, hogy néhány napi gyorséttermi vagy gyorsétel (angolul: junk food) változást hozhat az egészségünkben?
Mi is az a “junk food”?
A junk food lényegében minden olyan élelmiszer, ami egészségtelen, tápanyagban szegény, de kalóriában gazdag. Ezekben az ételekben általában nagyon magas a hozzáadott cukrok, sók és telített zsírok vagy transzzsírok, sok bennük az ételszínezék és az állományjavító, valamint a tartósító adalék is. Ismeretes a junk food-ról, hogy könnyen rá lehet szokni, így akár függőséget is okozhat a garantált elhízás mellett. A „gyorskaják”-on túl ide sorolhatóak még a kóla, a chips, a legtöbb csoki és cukorka is.
Hosszú távú hatásai
A tartósan rossz minőségű táplálkozásnak (ami „junk food”-ban gazdag) köszönhetően magasabb az elhízás, a depresszió, az emésztési problémák, a szívbetegség és a stroke (szélütés), a 2-es típusú cukorbetegség, a rák és a korai halálozás kockázata.
Rövid távú hatásai
Az emberi természet a rövid távú előnyökre és kockázatokra gondol, nem pedig a hosszú távú döntések hatásainak mérlegelésére. Tehát hogyan befolyásolja a gyorsételek fogyasztása rövid ideig a szervezetünket?
Néhány nap gyorsétel hatása
Csak néhány napi gyorsétel fogyasztása megváltoztathatja az anyagcserénket. Ide sorolható még, hogy rossz emésztést okoz, mivel ezek az ételek nem tartalmaznak (megfelelő mennyiségű) rostot, ezért a túl sok étkezés akár székrekedéshez is vezethet.
Egy gyorséttermi étkezés hatása
Egyetlen „fast food” elfogyasztása már szűkítheti az artériákat, ami a vérnyomás megnövekedéséhez vezethet.
A jó hír az, hogy minden egészséges étkezés segít
Ha a választanod kell az egészséges étel és a gyorsétel között, fontold meg, hogy napi egyetlen egészséges étkezés csökkentheti az általános stresszt és gyulladást a szervezetben. Minden étkezés egy alkalom arra, hogy pozitívan befolyásold az egészségedet.
Végül Christy tanácsa, hogy ha egy diétázó mindenképp szeretne „junk food”-ot fogyasztani, akkor legyen tudatában, hogy mi fog történni a szervezetében (rövid és hosszú távon), viszont ezután térjen vissza az egészséges életmódra és ételekhez, hogy minél tovább megőrizhesse egészségét és alakját.
Amennyiben kérdésed merült fel a témával kapcsolatban keresd a SPEEDFIT edzői csapatát tanácsadási időben, illetve azon kívül.
Írta:
Skrihár-Nagy Melinda
személyi edző
Forrás:
https://www.washingtonpost.com/
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.