Az egészséges táplálkozásban kiemelkedő jelentősége van a halaknak. A hidegtengeri halak húsában lévő omega-3 zsírsavak például csökkentik a vérben a trigliceridszintet, és ezzel az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.
Sajnos az édesvízi halakban nincsenek omega-3 zsírsavak, vagy csak alig, a busában kimutattak kisebb mennyiséget. Minden halhús gazdag ugyanakkor vitaminokban: D-, E-, B- és B12-vitamin-tartalmuk jelentős. A bennük lévő ásványi anyagok, a kalcium, magnézium, vas és cink is fontosak a szervezet egészsége számára.
A rózsaszín húsú lazac igazi nemes hal. Vadon többnyire az északi féltekén fordul elő, az oxigéndús, hideg vizeket kedveli. Ősszel és télen, az ívási időszakban a tengerekbe ömlő folyókhoz vándorol. Zsírtartalmának jelentős része omega-3 zsírsav, de B6- és B12-vitaminban is gazdag. Antioxidáns-, E-vitamin- és szeléntartalma hatástalanítja a káros szabad gyököket, mielőtt azok megbetegíthetnék a szervezetet. A friss lazacot még a vásárlás napján fel kell használni, de a füstölt változatot se tárolja sokáig.
A hazai fogassüllő tömör, fehér, szálkamentes, rendkívül ízletes édesvízi hal. Friss fogast ilyenkor, februárban is árusítanak. A Közép-Európában elterjedt halfajta, a Balatonban is megtalálható ragadozó, apró halakkal táplálkozik. A Balatonnál a másfél kilón alulit süllőnek, az ennél nagyobbat fogasnak nevezik. A süllőfélékhez tartozik, húsa alig 1 százalék zsírt, majdnem 20 százalék fehérjét, sokféle B-vitamint és E-vitamint tartalmaz.
Forrás: http://www.nana.hu/test-es-lelek/fogyokura/ezekkel-a-halakkal-fogyhatsz-106132.html
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.