A házi készítésű ételek sokkal táplálóbbak, egészségesebbek, hiszen az összetevőiket mi választjuk ki, ráadásul otthon főzni jó program és költséghatékony megoldás is. Ennek ellenére kevesen vállalják be ezt a feladatot. Néhány tipp, hogy könnyebb legyen a munka.

Legyenek otthon alapélelmiszerek

Az egészséges étkezés a vásárlásnál kezdődik, állítják a táplálkozással foglalkozó szakemberek. Fontos tehát, hogy milyen élelmiszereket tesz a kosárba a boltban vagy a termelői piacon. Mindig legyen otthon fagyasztott zöldség és gyümölcs, hal, csirkehús, tonhalkonzerv, tészta, paradicsomlé és fűszerek. Ha ezek kéznél vannak, sokkal könnyebb még egy fárasztó munkanap után is vacsorát készíteni. Ezeken kívül még érdemes teljes kiőrlésű gabonaféléket (quinoa, zab, árpa), dióféléket, tojást, babot, joghurtot is tartani, illetve jó, ha van otthon olívaolaj, napraforgóolaj.

Válasszon előkészített alapanyagokat

Bár a konzervek és a félkész ételek többsége tartósítószerekben, hozzáadott cukorban gazdag, kapható már jó néhány olyan termék is, amely kényelmesebbé teszi a főzést és egészséges is. Ezek valamivel drágábbak lehetnek, de jelentős időmegtakarítást jelentenek. A tonhal és lazackonzervek nem igényelnek főzést, tésztákhoz, salátákhoz tökéletesen illenek. Az alapélelmiszerek között is találhat olyanokat, amelyek meggyorsítják a főzést, például előfőzött rizst, hámozott és felaprított zöldségeket.

Tekintse szórakozásnak a főzést

Unalmasnak találja a főzést? Nem érzi örömteli alkotótevékenységnek, sokkal inkább kötelező feladatnak? Használja ki az alkalmat, hogy egyedül lehet, és hallgasson zenét, podcasteket. De lehet főzés közben jókat beszélgetni is, akár kihangosított telefon segítségével.

Fektessen be szuper konyhai eszközökbe

Az izgalmas konyhai gépek arra ösztönözhetik, hogy még több időt töltsön a konyhában. Ha nincs lehetősége drága beruházásokra, apróságokkal is feldobhatja a főzést: egy új, színes kés, lábos, zöldségszeletelő izgalmasabbá teheti a munkát. Az a jó, ha a főzés végén nem csak finom étel kerül az asztalra, hanem a kedve is jobb lesz.

Főzzön előrelátóan

Ha időhiányban szenved vagy nem szeret főzni, a legjobb, ha egyszerre több adagot készít, illetve az alapanyagokból többféle ételt főz. Az is jó megoldás, ha az olajon megpirított hagymát teszi el sóval tartósítva, vagy a megmaradt levest alaplének lefagyasztja. Ezzel már a következő főzést egyszerűsíti le.

Tervezze meg a menüt

Ha otthon főz, elengedhetetlen, hogy előre gondolkozzon. Rendszeresen nézze át a készleteit, határozza meg a nagyobb bevásárlások időpontjait. Az is nagy segítség, ha étrendeket állít össze, Ezek persze nem kőbe vésett szabályok, nem kell minden eleméhez ragaszkodni, mégis jó támpontot ad

forrás: dietaesfitnesz, kook.hu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.