A zsírok szerepe – Miként segítik a jó zsírok a fogyást?
Egy egészséges felnőtt ember testének 20%-a zsír. Egészségünk szempontjából, az oxigén és a víz után, a zsír a következő legfontosabb tényező.

A zsír szükséges a sejtek felépítéséhez, a hormonok termeléséhez, az ízületek olajozott működéséhez, kipárnázza a szerveinket, valamint segíti a vér sima áramlását.

A fentieken kívül van a zsírnak két olyan funkciója, ami fogyás szempontból létfontosságú. Az egyik, az hogy a zsír képes lekötni, közömbösíteni és eltávolítani a testben túltengő savakat.

Bővebb információt itt olvashatsz arról, hogy miként függ össze az elsavasodás és a hízás:
Az ideális testsúly elérése kémiai egyensúlyunk helyreállításával

A zsír másik fontos tulajdonsága, hogy a zsír sokkal jobb üzemanyag, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék égetéséből származó energia. A zsír égetéséből hatszor annyi energiához juthatunk, mindazonáltal az égetés során kevesebb savas salakanyag termelődik!

Összefoglalva, a jó zsír:
– létfontosságú szervezetünk "olajozott" működéséhez;
– tökéletes energia forrás (jobb mint a szénhidrát vagy fehérje);
– leköti, közömbösíti és eltávolítja a savakat (segít a lúgosításban, fogyásban).

Melyek a "jó zsírok"? – A zsírok négy típusa

Fogyás és a testünkre gyakorolt hatás szempontjából, a zsírokat négy különböző kategóriába soroljuk:

1. Telített zsírok 2. Transzzsírok 3. Egyszeresen telítetlen zsírok 4. Többszörösen telítetlen zsírok

Minden zsír e négy fajta zsír keverékéből áll, és a zsír aszerint kerül besorolásra, hogy melyik típus van éppen túlsúlyban.

A telített vagy telítetlen zsír közötti különbség
A zsír különböző hosszúságú szénatom láncból áll. Minden zsírra sajátosan jellemző, hogy hány szénatom található a láncban. A zsír besorolását az határozza meg, hogy a szénatomokhoz hány pár hidrogénatom kötődik. Telített zsírról akkor beszélünk, amikor mindegyik szénatomhoz kötőik egy hidrogénatom pár. A zsír telített lesz, azaz tele lesz hidrogénnel. Amikor egy kivételével mindegyik szénatomhoz kötődik egy hidrogénatom pár, egyszeresen telítetlen zsírról beszélünk. Ha pedig ennél is több hidrogénatom pár hiányzik, a zsír többszörösen telítetlen lesz.

Fogyás szempontból lényeges, hogy minél telítettebb egy zsír, annál kevésbé képes a testben lévő savakat lekötni, melynek következtében egyre kevésbé képes elősegíteni a fogyást.

1. Telített zsírok

Az állati eredetű zsírok többsége telített zsír; vagyis telített zsírnak minősül a tejtermékekben, a húsban, a tojásban található zsír. A telített zsír egyik fő jellemzője, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú.

A telített zsírok energiát adnak, de nem védenek meg a savak ellen, így a fogyáshoz nem járulnak hozzá.

2. Transzzsírok

A transzzsír egy mesterségesen túltelített zsiradék. Úgy készítik, hogy a növényi olajat hidrogénezéses eljárással megszilárdítják, mint például a margarin esetében.

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány így ír a transzzsírok veszélyéről: "Miért káros a transz-zsírsav? Mert emeli az érelmeszesedést […] A koleszterin káros befolyásolásán túl emeli az érelmeszesedést szintén fokozó gyulladásos fehérjék szintjét. Destabilizálja a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okoz. Végső soron elősegíti a szívinfarktust, agyérgörcsöt, korai halált."

A Szívalapítvány oldalán az alábbi figyelmeztetéssel is találkozhatunk:
"Az első kifejezés, amit transzzsírsavakra vadászva keresnünk kell, a ‘hidrogénezett’, illetve ‘részben hidrogénezett növényi olaj/zsiradék’. Ha ez az összetevő a felsorolás elején áll, ne vegyük meg a terméket. Transzzsírsavakkal sajnos nem csak az étkezési margarinokban találkozhatunk; tetemes mennyiséget tartalmaznak a készen kapható csipszek, kekszek, sütemények, de a levesporok, salátaöntetek, mélyhűtött pékáruk, pizzák, és más fagyasztott készételek is."

A fenti adatokból látható, hogy a transzzsírokat legfőképpen "eladhatósági" megfontolásból használják, figyelmen kívül hagyva az egészségügyi szempontokat. A transzzsírok ugyanis javítják a termék állagát, hideg állapotban is könnyen kenhetővé teszik a margarint, csökkentik az oxidációra (avasodásra) hajlamos zsírsavak arányát, így meghosszabbítják a termékek lejárati dátumát.

A transzzsírokat a szervezet nem képes felhasználni, semmilyen hasznos élettani tulajdonságuk sincs, ezeket érdemes teljes mértékben kizárni az étrendből!

3. Egyszeresen telítetlen zsírok

Az egyszeresen telítetlen zsírok jó energia forrást biztosítanak, és képesek a savak semlegesítésére. Szobahőmérsékleten folyékonyak, hűtőben azonban megszilárdulnak. Ide sorolják az olivaolajat, illetve a csonthéjas magvakat.

Az egyszeresen telítetlen zsír a legjobb választás a főzéshez, mivel hevítéskor nem alakul át transzzsírrá.

4. Többszörösen telítetlen zsírok

Többszörösen telítetlen zsírok főleg növényi olajokban fordulnak elő, és szobahőmérsékleten folyékonyak. A többszörösen telítetlen zsír a legjobb energiaforrás, és ez a fajta zsír képes a legtöbb savat megkötni, így ez járul leginkább hozzá a fogyáshoz.

A legtöbb olajban egyaránt található mind egyszeresen telítetlen, mind pedig többszörösen telítetlen zsír. A besorolásukat az határozza meg, hogy melyik van jelen nagyobb arányban.

Az olajoknál lényeges, hogy hidegen sajtolt (szűz) olajat használjunk. A kivonáskor használt hevítés (kb. 48° fölötti hőmérséklet) megfosztja az olajat a jótékony tulajdonságaitól.

Az a legjobb, ha a teljes kalória bevitel 20-40%-a többszörösen telítetlen zsírból származik, ami kb. 60-90 grammot jelentene naponta.
Összefoglalva – Mit értünk "jó zsír" alatt?

Egy zsír akkor számít jó zsírnak, és akkor járul hozzá leginkább az egészségünkhöz és a fogyásunkhoz, ha:

– hidegen préselt, hidegen sajtolt (szűz, extra szűz);

– minél nagyobb arányban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírokat;

– minél nagyobb mennyiségben tartalmaz esszenciális zsírsavakat

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 

SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Sopron – Alphapark
06/99 505-238

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.