A fahéj az egyik legrégebbi olyan ismert fűszer, melyet a gyógyászatban is alkalmaznak. Te talán inkább sütéshez használod, ám a középkorban annyira értékes volt a fűszernövény, hogy még pápáknak is ajándékozták. Cikkünkből megtudhatod, miért.

Eredete és fajtái

A fahéj a babérfafélék – Lauraceae – családjába tartozik. Elsősorban a ceyloni növényt – Cinnamomum ceylanicum -, egy mintegy tíz méter magas, örökzöld fa héját dolgozzák fel, melynek ovális levelei szegfűszegillatúak. Emellett a kínai fahéjat – Cinnamomum aromaticum – is használják.

Hasznos vegyületei

A gyógyászatban a fa héját alkalmazzák, mivel az tartalmazza a hatóanyagokat. A kínai fahéjnak a virágait is használják. A ceyloni fahéj illóolajat, kumarint, valamint cseranyagokat tartalmaz. A kínai fahéjban még nagyobb arányban van jelen baktériumölő hatású illóolaj. A fahéj és a vízgőz-desztillációval belőle kinyert fahéjolaj gátolja a gombák növekedését és a spóraképződést, továbbá serkenti a gyomor-bél traktus izomműködését, fokozza a gyomorsav kiválasztódását is.

Kimerültség ellen – fahéjas fürdő

Az aromaterápiában a fahéjat elsősorban élénkítő, serkentő hatásáról ismerik. Fokozza az életkedvet, felszabadít, és bátorságra ösztökél. Párologtathatod a hálószobában, vagy egy-egy cseppet az ujjadra téve finoman bedörzsölheted a halántékodat. A legkellemesebb megoldás azonban kétségkívül a fahéjas fürdő.

Tégy 15-20 csepp olajat egy deciliter tejbe – ez azért fontos, mert az olaj nem oldódik vízben. Miután alaposan elkeverted, öntsd az egészet egy kád forró vízbe, majd mártózz meg benne, és maradj, amíg jólesik.

"kisebb" 

Így használd a fahéjat puffadás, kimerültség és köhögés ellen!

 

A fahéj az egyik legrégebbi olyan ismert fűszer, melyet a gyógyászatban is alkalmaznak. Te talán inkább sütéshez használod, ám a középkorban annyira értékes volt a fűszernövény, hogy még pápáknak is ajándékozták. Cikkünkből megtudhatod, miért.

 

Eredete és fajtái

A fahéj a babérfafélék – Lauraceae – családjába tartozik. Elsősorban a ceyloni növényt – Cinnamomum ceylanicum -, egy mintegy tíz méter magas, örökzöld fa héját dolgozzák fel, melynek ovális levelei szegfűszegillatúak. Emellett a kínai fahéjat – Cinnamomum aromaticum – is használják.

 

Kimerültség ellen – fahéjas fürdő

Az aromaterápiában a fahéjat elsősorban élénkítő, serkentő hatásáról ismerik. Fokozza az életkedvet, felszabadít, és bátorságra ösztökél. Párologtathatod a hálószobában, vagy egy-egy cseppet az ujjadra téve finoman bedörzsölheted a halántékodat. A legkellemesebb megoldás azonban kétségkívül a fahéjas fürdő.

Tégy 15-20 csepp olajat egy deciliter tejbe – ez azért fontos, mert az olaj nem oldódik vízben. Miután alaposan elkeverted, öntsd az egészet egy kád forró vízbe, majd mártózz meg benne, és maradj, amíg jólesik.

Puffadásra – fahéjtea

Tudományosan elismert a fahéj alkalmazása étvágytalanságra és emésztési panaszokra, például puffadásra, teltségérzetre és a gyomor-bél traktus enyhe, görcsös panaszaira. Bár egyesek szerint a fahéjtea fogyaszt is, az emésztési problémáidat biztosan megszünteti. Vásárolhatsz filteres változatot, ám az alábbi recept alapján te magad is elkészítheted.

Egy teáskanál apróra vágott, szárított fahéjat forrázz le 2 dl, forrásban lévő vízzel, hagyd állni lefedve tíz percig, majd szűrd le! Ízesítheted egy kevés mézzel. Ha hajlamos vagy a puffadásra, érdemes rendszeresen fogyasztanod: igyál meg minden főétkezést követően egy csészével.

 

Forrás: femina

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!

 

 

SPEEDFIT

Fitnesz és Szolárium Stúdió

Győr – Dunacenter

06/96 528-448

 

https://www.speed-fit.hu

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.