Nincs ötleted, mit kezdj a túlérett banánnal? Mi ezt csináljuk: Íme a tökéletes banánkenyér recept: akár vegán, paleo és cukor nélkül.
Valószínűleg ez a legfinomabb süteménytrend az USA-ból: a lédús-édes “banánkenyér”. A sárga trópusi gyümölcs egészséges előnyeit ötvözi a friss pékáruk élvezetével. Megéheztél? Megmutatjuk hogyan készítheted el legegyszerűbben.
Természetesen fóliába csomagolva egy kávézóban is megrendelhető. De még finomabb és egészségesebb, ha a banánkenyeret egyszerűen otthon sütöd.
Miért olyan egészséges a banánkenyér?
Akár reggelire, akár gyors energiaforrásként két étkezés között, a banánkenyér mindig a legegyszerűbb megoldás. És ami a legjobb: Az elkészítéshez nincs szükséged különösebb készségekre, hiszen az is gyorsan és egyszerűen elkészítheti otthon, aki nem is szeret sütni.
A süteményszerű kenyér értékes szénhidrátjainak és rostjainak köszönhetően egészséges is, legalábbis addig, amíg olyan receptet választunk, amely nem tartalmaz hizlaló összetevőket, amelyek gyorsan kalóriacsapdává változtatják a finomságot. A banánban magas a kálium is, amiről kimutatták, hogy megvéd a szív- és érrendszeri betegségektől is.
A legfontosabb, amire a hozzávalókon kívül szükség van, egy megfelelő kenyérsütőforma, vagy cipóforma.
Hogyan süthetsz banánkenyeret?
Hogy a banánkenyeret örömmel és megbánás nélkül ehesd, finom és mindenekelőtt egészséges banánkenyér receptet hoztunk össze neked. Itt az ideje, hogy elkezdjük sütni.
Banánkenyér liszt és cukor nélkül
A banánkenyér paleo változata egészséges, ízletes és fehérjében is gazdag. Az úgynevezett kőkorszaki diéta szabályai szerint étkezők a mindennapokban cukor és búzaliszt nélkül élnek.
A normál liszt helyett őrölt mandulát használj a banánkenyérhez. A banán és mindössze egy evőkanál méz biztosítja az optimális édességet. A liszt nélküli banánkenyér különösen ideális sportolók számára, mivel a szénhidrátok és a kiváló minőségű fehérjék nagyszerű kombinációját ér el.
Hozzávalók:
- 4 banán
- 3 tojás
- 1 teáskanál vaníliapor
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 200 g őrölt mandula
- 1 csipet durva tengeri só
- 1 teáskanál sütőpor
- opcionális: 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180°-ra.
- A banánt, a tojást, a vaníliaport, a mézet és a kókuszolajat habosra keverjük egy keverőtálban.
- Ezután belekeverjük a darált mandulát, a sót és a sütőport, és az egészet tésztává keverjük. Ízlés szerint kevés fahéjat adhatunk hozzá.
- Végül a tésztát kinyújtjuk egy tepsiben, és körülbelül 35 percig sütjük a kenyeret.
Tipp: Ha szívesebben fogyasztod a kenyeret melegen, a szeleteket fogyasztás előtt rövid időre ismét behelyezheted a mikrohullámú sütőbe.
Mi illik még a banánkenyérhez?
A jó dolog a banánkenyérben: A hozzávalókat kedved szerint variálhatod. Attól függően, hogy mi van a kamrádban, alapvetően a következő összetevőket adhatod hozzá minden tésztához:
- Mogyoró, dió, mandula
- Reszelt étcsokoládé, kókuszreszelék
- Áfonya, málna, körte vagy almadarabok
- Datolya, sárgabarack, mazsola
Természetesen ezek az összetevők nem teszik éppen kalóriaszegénnyé a banánkenyeret – ezért ne egyszerre fald fel az egész kenyeret, hanem szeletenként élvezd.
Akár paleo, akár vegán, akár cukormentes energiára van szükséged, a banánkenyér mindig és minden változatban elkészíthető. Nemcsak lédús és édes íze van, hanem egészséges tápértékei is vannak.
Jó ételekkel, jobb életet kívánunk!
SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.