Hagyományosan a tavasz az évnek az az időszaka, amikor sokan közülünk nagyobb takarítást tartanak otthonukban, és végre kiemelt figyelmet fordítanak a szekrények rendbetételére és a felesleges tárgyak kidobására.
Miközben ennyi időt fordítunk arra, hogy a minket körülvevő környezetet ujjászervezzük , sokan nem fordítanak ugyanannyi időt és erőfeszítést az életmódunk tavaszi változtatására. Becslések szerint az emberek 80 százaléka február közepére feladja újévi fogadalmait, így a tavasz tökéletes alkalom arra, hogy visszatérjünk szokásainkhoz. Ha egy kis lendületet keresel, hogy segíthess a következő edzőtermi edzésen, vagy egyszerűen csak egy kis motivációra van szükséged, hogy tovább mozogj, az alábbi alapvető tippekkel segítünk az általános egészség és fittség javításában, hogy energiaszinted bármely életkorban vagy a céljaid bármely szakaszában kivirágozhasson.
TAVASZI VÁLTOZATOSSÁG A TÁPLÁLKOZÁSBAN, HOGY TÖBB ENERGIÁD LEGYEN
Míg a tavaszi nárciszoknak egészséges talajra van szükségük a növekedéshez, a szervezetnek is szüksége van a megfelelő táplálkozás alapjára ahhoz, hogy optimális szinten működhessen. Ha lomhának érzed magad, a probléma gyökere azokban a dolgokban rejlik, amelyeket nem juttatsz a szervezetedbe.
A tápanyagok azok az alapanyagok, amelyekre a sejtjeinknek szükségük van ahhoz, hogy elvégezzék a feladataikat. A sejtek energiagyárait mitokondriumoknak nevezik, és a bőséges energiatermeléshez bizonyos mennyiségű makro- és mikrotápanyagra van szükségük. Ezek nélkül a mitokondriumok nem tudnak elegendő energiaegységet, úgynevezett ATP-t előállítani a sejtek megfelelő működéséhez. Mivel sejtekből állunk, ha a sejtjeink energiaszegények, akkor mi is energiaszegények vagyunk.
Vajon mit érdemes enned, hogy ezen segíts? Próbáld ki a banánt vagy az édesburgonyát beépíteni az étrendedbe. Mindkettő káliumot tartalmaz, ami növeli az elektrolitokat és javítja az energiaszintet. A narancsból származó C-vitamin segíti a szövetek növekedését és javítását. Az olyan magvak, mint a chia, szintén praktikus módja annak, hogy kényelmesen fogyassz fehérjét és egészséges zsírokat, így a szervezet energiaszintje egész nap stabil marad.
A TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS SEGÍTŐI
Ha állandóan gyengének és motiválatlannak érzed magad, de igyekszel megfelelő ételeket fogyasztani, fontos megértened, hogy sok ember, különösen ott, ahol kevés a tartós napfény, még mindig hiányt szenvedhet néhány alapvető tápanyagból.
Fontos megérteni, hogy a D3-vitamin jobban felszívódik, ha K2-vitaminnal, magnéziummal és A-vitaminnal együtt szedjük, ezért hasznos, ha mind a négyet étrend-kiegészítőként kezeljük. Emellett egy másik fontos kiegészítő az omega-3. Az omega 6 zsírsavak túlzott fogyasztása, mint például a növényi olajokban találhatóak, az omega 6 és az omega 3 közötti egyensúlytalanságot eredményezheti. A legtöbb embernél ez köztudottan gyulladáskeltő. A halak, például a vadlazac fogyasztása sok omega-3 zsírsavat biztosít, de a mai világban még így is van értelme az étrend kiegészítésének egy jó halolaj-kiegészítővel.
A magnézium egy másik fontos tápanyag, amelyre nagyon nagy szükségünk van a sejtfunkció működéséhez. Ez is olyan, amelyből sokan hiányt szenvednek, mivel a modern élelmiszerekben kevesebb magnézium található, mint az őseink által fogyasztottakban. A nyers tökmag és a spenót is jó forrása a magnéziumnak.
Egy jó B-komplex kiegészítés, amely metilfolátot (B9) és metil-kobalamint (B12) tartalmaz is nagy szerepet tölthet be az életünkben. A B-vitaminok nagyon fontos szerepet játszanak a sejtek energiatermelésében.
TISZTÍSD KI A BÉLRENDSZEREDET IS
A cukorban, sóban és egyéb tartósítószerekben gazdag étrend összefüggésbe hozható a fokozott elhízással, szívbetegségekkel és cukorbetegséggel. Ne szenvedj e betegségek egyikétől sem, inkább figyelj oda arra, hogy mit eszel.
Egy másik kiegészítő alapanyag a probiotikum, mivel az antibiotikumok túlzott fogyasztása és más káros dolgok, például a klóros víz és bizonyos gyomirtó szerek megölhetik a jó bélbaktériumokat.. Sok embernek van egy diszbiózis nevű állapota; amikor a bélrendszerükben egyensúlyhiány van a jó és a rossz baktériumok között. Amellett, hogy rossz emésztést okoz, a diszbiózist sok más egészségügyi problémával is összefüggésbe hozták. Válassz olyan probiotikumot, amely legalább 5 milliárd CFU-t (kolóniaképző egységet) tartalmaz naponta, hogy segítsd helyreállítani a jó baktériumok egyensúlyát. Emellett az erjesztett zöldségek, mint például a nyers savanyú káposzta fogyasztása is nagyon hasznos, de csak nyersen, mivel a pasztőrözött vagy melegített savanyú káposzta elpusztítja a jó baktériumokat.
Az elfogyasztott ételek minősége diktálja, hogy a bélrendszered mennyire képes megemészteni azt, amivel táplálod, ezért mindig a teljes értékű és természetes ételeket válaszd.
TAVASZI “MEGTISZTULÁS” ÉS A SZABAD GYÖKÖK
Miközben száműződ a szekrényedből a nem kívánt holmikat, ne felejtsd el az elhanyagolt sejteket is rendbe tenni, mert ha a szabad gyökök károsítják őket, elsősorban a sejtmembránon, a sejtek növekedése és túlélése veszélybe kerül. Nem minden szabadgyök hat negatívan az egészségedre, mivel nélkülözhetetlenek a tápanyagok oxidálásához, a táplálék energiává való alakításához, azonban a szabadgyökök túlzott felhalmozódása káros lehet.
Ezt hívják oxidatív stressznek, amelyet a káros szabad gyökök [túlzott] termelődése okoz, és ez a stressz csökkenti sejtjeink azon képességét, hogy kiürítsék őket. Az ételeinkben, a szépségápolási és tisztítószerekben található vegyi anyagok például fokozhatják az oxidatív stresszt és az öregedést. A legtöbb vegyi anyag zsírban oldódó, ami azt jelenti, hogy a test zsírból álló területei vonzzák őket. A sejtmembránok bilipid rétegűek, ami azt jelenti, hogy két zsírrétegből állnak. Amikor a méreganyagok bejutnak a szervezetbe, a sejtmembránokhoz vonzódnak, és krónikus gyulladást okoznak, amíg el nem távolítják őket. Ezt elkerülhetjük, ha egyszerűen tudatában vagyunk annak, hogy mit juttatunk a szervezetünkbe, vagy minek tesszük ki magunkat. A finomított cukrok csökkentése nagyszerű módja annak, hogy segítsünk megtisztítani a sejteket.
A szabad gyököknek való túlzott kitettség csökkentésének egyéb módjai közé tartozik a szénhidrátbevitel szabályozása és a feldolgozott húsok, például a kolbász és a szalonna fogyasztásának korlátozása, mivel ezek gyakran tartalmaznak tartósítószereket, amelyek nagyobb mértékű szabad gyök termelődéséhez vezetnek. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek közé tartozik az áfonya, mivel tele van A-, C- és E-vitaminnal. A brokkoli szintén remek kiegészítője bármelyik étkezésnek, köszönhetően a luteinnek és a zeaxantinnak, amelyekről úgy gondolják, hogy megakadályozzák az oxidatív stresszt.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.