Védekezőrendszerünket a leghatékonyabban megfelelő táplálkozással erősíthetjük: fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, azokból is minél színesebbeket. A leghatékonyabbak a leveles zöldségek, a kaliforniai paprika és a lila bogyós gyümölcsök, valamint a sárgarépa. Egy norvég kutatás szerint a napi egy darab nagyobbacska sárgarépa fogyasztásával bevitt béta-karotin-mennyiség már kevesebb, mint egy hónap alatt megerősíti a szervezetünk immunrendszerét.
A „hasznos” baktériumok szintén a segítségünkre lehetnek az őszi–téli nyavalyák elleni védekezésben, ezért fontos, hogy prebiotikumokat is fogyasszunk, ezek ugyanis serkentik a bélflórában a „barátságos” baktériumok szaporodását. Prebiotikumok találhatók például a vöröshagymában, a póréhagymában és az articsókában.
A szakértők felhívják figyelmet arra is, hogy gondoskodjunk a megfelelő mértékű cinkbevitelről, ugyanis az immunrendszer számos rendellenessége összefüggésbe hozható a cinkhiánnyal. A kellő mennyiséghez hozzájuthatunk már heti 1-2 adag vörös hússal is, vagy aki ilyet nem eszik, annak kesudió, pekándió, fenyőmag vagy napraforgómag rendszeres fogyasztását ajánlják.
A szakemberek többsége egyetért abban, hogy ha valaki nem tudja vagy nem akarja a fent felsorolt természetes forrásokkal erősíteni az immunrendszerét, annak a multivitamin-készítmények jelenthetnek megoldást. Emellett a jó öreg C-vitamint is érdemes szedni, napi 200 milligrammos adagokban.
A fokhagyma szintén hasznos ellenszer, emellett a legfrissebb kutatások bebizonyították, hogy az echinacea, vagyis a lángvörös kasvirágból készült gyógyteák és készítmények is hatékonyak a megfázás megelőzésére és kezelésére is.
Forrás: www.nlc.hu
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.