króm szerepe az emberi szervezet anyagcsere-folyamataiban még nem teljesen tisztázott. Leggyakrabban három- és hat vegyértékű formában fordul elő vegyületeiben. A króm(VI) nemhogy nem létfontosságú, hanem egyenesen mutagén és rákkeltő hatású, míg a króm(III)-ról a kutatók azt feltételezik, hogy szervezetünk számára létfontosságú nyomelem. Ennek oka, hogy az inzulin hatását optimalizáló ún. glükóztolerancia-faktorban található. Szervezetünkben az inzulin hormon szerepe, hogy ha túl magas a vércukorszint, akkor azt csökkentse, azáltal, hogy hatására megkezdődik a glükóz raktározása a májba. A króm részt vesz az inzulinszint szabályozásában, ezáltal biztosítja, hogy a tápanyagok, fehérjék, zsírok, szénhidrátok ne raktározódjanak zsír formájában, hanem eljussanak az izomsejtekhez. Így egyszerre érhetjük el a zsírpárnák fogyását, miközben sovány izomtömegünk növekszik. A zsíroxidáció csökkentése révén szerepe van a koleszterinszint csökkentésében is, és az érelmeszesedés kialakulását is gátolja.

Ahhoz, hogy maximálisan kifejtse hatását, és a felesleges tápanyagok elégetését segítsük, nagyon fontos a rendszeres testmozgás.

A króm csökkenti az éhségérzetet, cukorbetegségben szenvedőknél pedig az inzulinigényt.

Természetes forrásai a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, sörélesztő, sajt, húsok, máj, hüvelyes zöldségek – bab, lencse, borsó.

C.L.A. bár a zsírsavak ellen hat, maga is egy zsírsav, konjugált linolsav. A testsúlycsökkenésben betöltött szerepe forradalmi felfedezés volt, ugyanis úgy képes a fogyást előidézni, hogy nem kell sem kevesebbet enni, sem többet mozogni. A testzsír mennyiségét jelentősen csökkenti, miközben a zsírmentes testtömeget növeli. Ennek következtében a C.L.A. ma már az egyik legnépszerűbb fogyasztószer a világon, és sok olyan embernél is hatásosnak bizonyult, akik más szerek és diéták mellett sem voltak képesek lefogyni.

A konjugált linolsav fokozza a szervezet zsírégető folyamatait, és a krómhoz hasonlóan az inzulinháztartásra is befolyással van. Felerősíti az inzulinérzékenységet, ezáltal csökkenti a vércukorszintet.

A C.L.A. nem csak a testsúlycsökkentés területén használható eredményesen. Szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, lassítja az érelmeszesedés folyamatát, és tumorellenes hatású.

Természetes forrásai a tej és tejtermékek, főként a sajtok, marhahús, bárányhús. Iparilag növényi olajokból állítják elő.

Az L-karnitin egy aminosav-származék, az emberi szervezet maga is képes előállítani. Elsősorban akkor fejti ki a hatását, ha rendszeres testedzés mellett szedjük. A mitokondrium nevű sejtszervecskében zajló zsírsavoxidáció a karnitin segítségével valósul meg, a zsírok szállításában vesz részt, így járul hozzá tehát a zsírégetéshez.

A lizin aminosav és a C-vitamin hiány karnitin hiányhoz is vezethet, ugyanis mindkettő az L-karnitin szintetizálásához szükséges. Ezen kívül metionin aminosav, B3, B6 és vas is szükséges az előállításához.

Megfigyelték, hogy stressz esetén nőknél megnő a szervezet L-karnitin igénye. Pozitív hatásai, hogy növeli az izmok erőnlétét, és hozzájárul az egészséges szívműködéshez.

Betegség esetén a meggyengült immunrendszer fokozottan igényli, de gyermekkorban és a kor előrehaladtával is nagyobb a szervezet L-karnitin igénye.

Természetes forrásai főként a húsok és a tejtermékek.

Forrás: http://borostyan.net/2011/10/15/krom-cla-es-l-karnitin-hogyan-segitik-a-fogyast/

 

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.