Hozzávalók:
20 dkg mák (darált)
2 teáskanál szódabikarbóna
3 db alma
1 evőkanál xilit
2 teáskanál fahéj
2 db tojás
1 fél citrom leve
Elkészítés:
Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, hozzáadjuk a xilitet. Megvárjuk, míg levet ereszt és finoman kicsavarjuk. Hozzáadjuk a citrom levét, a tojásokat, a fahéjat, a szódabikarbónát és a mákot. Jól elkeverjük, míg egy laza masszát kapunk. Majd sütőpapírral bélelt kisebb méretű tepsibe tesszük és elő melegített sütőbe 200 C fokon kb. 35 percig sütjük. Én először alufóliával lefedve sütöttem, amit az utolsó 10 percben vettem le róla.
Előkészület: 15 perc, sütési idő: 35 perc
Energiatartalom:
200 g mák (darált) -> 1050 kcal
4 g szódabikarbóna -> 2 kcal
10 g xilit -> 24 kcal
110 g tojás -> 138 kcal
1,4 g fahéj (őrölt) -> 3 kcal
6 g citromlé -> 3 kcal
600 g alma -> 281 kcal
Összesen: 1501 kcal
Szervezetre gyakorolt hatásai a főbb alapanyagoknak:
A mákban sok a rost, mely segít, hogy gördülékenyebb legyen az emésztésünk és ráadásul még a koleszterinszintet is csökkenti. A rostban gazdag étrend hosszú távon csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Segíthet méregteleníteni a szervezetet, mivel tisztítja a beleket és segít eltávolítani a bélfalakon található lerakódásokat. Ami fontos: mindig fogyasszunk mellé sok folyadékot is, mert úgy lesz igazán hatékony.
A mák segít megőrizni a csontok, a szív és az idegrendszer egészségét, mivel sok benne a kalcium és a réz. Illetve, megtalálható benne a foszfor és a mangán, mely erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagén termeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz.
Az almában előforduló antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, ezáltal erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek. A hasznos vegyületek legnagyobb számban az alma héjában vannak jelen, így ajánlott hámozás nélkül fogyasztani a gyümölcsöt, alapos megmosásuk után.
A fahéj jótékony hatása, hogy segít kontrollálni a vércukorszintet. Benne található olajoknak antimikrobális hatásai is vannak, vagyis megakadályozza, lassítja, hogy bizonyos kórokozók, baktériumok és gombák elszaporodjanak. Javítja a probléma megoldási és koncentrációs képességeket és a memóriát is.
A citrom C-vitaminban, folsavban gazdag. Stimulálja fehérvérsejtek képződését, egyben védi is az antivirális anyagokat termelő immunsejteket. Támogatja a kardiovaszkuláris egészség megóvását.
A tojás teljes értékű fehérjéje és tökéletes arányú zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és a fontos ásványi anyagoknak. A csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú a benne található D-vitamin. Tartalmazza még a bőrvitaminként is emlegetett A-vitamint, az antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint a létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik.
Ajánlanám ezt a fantasztikus süteményt tízóraira vagy korai uzsonnára is.
Őszintén remélem, hogy segíteni tudok ezzel a recepttel azoknak, akik szeretnének egészségesen nassolni.
Készítette:
Süle Szilvia
Személyi edző és rehabilitációs trainer
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.