Források:burgonya, rizs, durum tészta, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, zabpehely, kukoricapehely, gyümölcsök, puffasztott rizs és búzafélék.
Élelmiszereink rejtett formában mind tartalmaznak bizonyos mennyiségű zsírt, elsősorban a fehérjeforrásokra kell itt gondolni: alacsony zsírtartalmú tejtermékekre, sovány húsfélékre, tojásra stb. Amennyiben ezekből fehérjeszükségletünk kielégítéséhez elegendő mennyiséget fogyasztunk, a szükséges zsír is szervezetünkbe kerül.
Ezt a mennyiséget kiegészíthetjük omega 3 zsírsavakat tartalmazó kapszulákkal, kevés dió, mogyoró, olivaolaj elfogyasztásával.
Amitől óvakodni kell: majonéz, zsíros tejtermékek,zsíros felvágottak és hústermékek, illetve zsírban sült ételek.
A rostanyagokról és a vízről:
A rostokban gazdag élelmiszerek, mint például a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek hozzájárulnak a vércukorszint stabil szinten tartásához. Emellett segítenek a bélmozgásban, és hozzájárulnak a vér koleszterin szintjének csökkentéséhez .
A szakirodalom napi 20-30 gramm rostanyag fogyasztását javasolja. Lényeges, hogy a rostbevitel mellett vízfogyasztásunkat is növeljük, legalább napi 1,5-2 literre.
A víz élettani szerepe: biztosítja a vérkeringést , szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok felszívódását, oldását, hőszabályozó és szállító anyag.
Szakemberek testkilogrammonként 3 dl víz fogyasztását javasolják naponta./ ez 80 kg testtömegű embernél 2, 4 liter/
A napi folyadékfogyasztást természetesen befolyásolják az egyéni adottságok, az intenzív munka-illetve sportteljesítmény, az időjárás sajátosságai.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.