Az erős immunrendszer elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez és a sportteljesítmény javításához. De mit tehetünk az immunrendszer tartós és megbízható támogatása érdekében? A megfelelő kulcsszó: VITAMINOK! Ebben a cikkben megtudhatod, mely vitaminok a legalkalmasabbak immunrendszered erősítésére!
Emlékszel erre a régi mondásra? “Napi egy alma az orvost távol tartja” talán van benne igazság. Bizonyos vitaminokban gazdag tápláló élelmiszerek fogyasztása valóban segíthet immunrendszerednek a betegségek leküzdésében!
Az erős immunrendszer megerősíti a szervezetet az olyan betegségekkel szemben, mint a megfázás és az influenza. Segíthet abban is, hogy gyorsabban felépülj a sérülésekből és magasan tartsd az energiaszintedet. Ebben a cikkben ezért arról szeretnék beszélni, hogy mely vitaminok alkalmasak leginkább az immunrendszer erősítésére, mely élelmiszerek tartalmazzák őket, és hogyan segíthetnek hosszú távon az egészséged megőrzésében.
A megfelelő vitaminokat tartalmazó élelmiszerek kiválasztásával hosszú távon erősítheted az immunrendszeredet. Erős immunrendszert az egészséges táplálkozási szokások hosszú távú fenntartásával építhetsz. Minél jobban követed a vitamindús étrendet, annál valószínűbb, hogy immunrendszered hosszú távon megerősödik. Más szóval, nem ehetsz csak úgy egy nap négy narancsot reggelire, és nem várhatod el, hogy egész szezonban védve leszel a megfázástól. Az immunrendszer erősödése inkább halmozott hatású.
C-vitamin
Ezt valószínűleg már ismered. A C-vitamin az egyik legnagyobb immunrendszer-erősítő. A kutatók szerint a C-vitamin hiánya még a betegségekre való fogékonyságot is növelheti. A C-vitamin antioxidánsként működik, ami azt jelenti, hogy megvédi a szervezetedet a szervezetben gyulladást okozó méreganyagoktól. A rendszeres C-vitamin-bevitel elengedhetetlen a jó egészséghez, mivel a szervezet nem termeli magától és nem is raktározza el későbbi felhasználásra. A jó hír az, hogy a C-vitamin olyan sok élelmiszerben megtalálható, hogy a legtöbb embernek nincs szüksége C-vitamin-kiegészítőre, hacsak az orvos nem tanácsolja.
C-vitaminban gazdag élelmiszerek
A C-vitamint leggyakrabban a citrusfélékkel hozzák összefüggésbe, de számos más gyümölcsből és zöldségből is elláthatod a szervezeted C-vitaminnal. A következő 10 élelmiszert ajánljuk, a legmagasabb és a legalacsonyabb C-vitamin-tartalom sorrendjében:
- Piros paprika
- Narancs és narancslé
- Grapefruitlé
- Kiwi
- Zöldpaprika
- Főtt brokkoli
- Eper
- Kelbimbó
- Grapefruit
- Nyers brokkoli
- Alternatívaként különböző étrend-kiegészítőkkel is feltöltheted C-vitamin-szinted.
B6-vitamin
A B6-vitamin létfontosságú az immunrendszer biokémiai reakcióinak támogatásához. Egyik fő feladata a fehérvérsejtek és a T-sejtek képzése. Ez utóbbiak azok a sejtek a szervezetedben, amelyek felveszik a harcot a betolakodókkal, például a vírusokkal és a baktériumokkal.
B6-vitaminban gazdag élelmiszerek
A B6-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a következő termékek, ismét a legmagasabb B6-vitamin-tartalomtól a legalacsonyabb B6-vitamin-tartalomig terjedő sorrendben:
- Csicseriborsó (a humusz fő összetevője)
- Marhahús és marhamáj
- Hidegvízi halak, például lazac és tonhal
- Csirkemell
- Reggeli gabonafélék és reggeli pelyhek
- Burgonya
- Pulyka
- Banán
- Bulgur
- Túró
- Téli tök
E-vitamin
Az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely segít a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben. A kutatók szerint az E-vitamin az egyik leghatékonyabb tápanyag az immunműködés szempontjából. Ez azért van így, mert segít a T-sejtek csúcsteljesítményen tartásában.
E-vitaminban gazdag élelmiszerek
Nem javasoljuk az E-vitamin-kiegészítők szedését. Nemcsak, hogy kevés klinikai kutatás bizonyítja, hogy az E-vitamin-kiegészítők jótékonyan hatnak az egészségre, de bizonyos helyzetekben még károsak is lehetnek. Ehelyett töltsd meg a tányérodat ezekkel az E-vitamin-tartalmú élelmiszerekkel. Minél előrébb szerepelnek a listán, annál több E-vitamint tartalmaznak:
- Búzacsíraolaj
- Magvak, például napraforgómagok
- Diófélék, például mandula, földimogyoró
- Spenót
- Brokkoli
- Kiwi
- Mangó
- Paradicsom
- Spenót.
- Fontos ásványi anyagok az immunrendszer erősítéséhez
Cink
A cink gyulladáscsökkentő és antioxidáns. A kutatók az immunrendszer “kapuőrének” nevezik, mivel azért felelős, hogy minden immunsejt megfelelően működjön.
Cinkben gazdag élelmiszerek
Az osztriga a világ leggazdagabb cinkforrása. Egyéb élelmiszerek, amelyekkel növelheted a cinkbevitelt, a következők, ismét magas és alacsony cinktartalom szerint kategorizálva:
Osztriga
Marhahús (csak sovány darabokat válassz).
Tökmag
Sült sertésszelet
Pulykamell
Cheddar sajt
Garnélarák
Lencse
Szardíniakonzerv
Görög joghurt
Tej
Szelén
Az élelmiszerekben található szelén kettős hatással van az egészségünk megőrzésére. A kutatók szerint nemcsak akkor aktiválja az immunrendszert, ha veszély fenyegeti, hanem azt is megmondja az immunrendszernek, hogy mikor kell fékeznie. Ez azt jelenti, hogy meg tudja akadályozni az immunrendszered túlterhelését, megvédve téged a krónikus gyulladásoktól és az olyan autoimmun betegségektől, mint a reumatoid artritisz, a Crohn-betegség és a pikkelysömör.
Szelénben gazdag élelmiszerek
A fenti listán szereplő élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb szelént:
- A brazil dió
- Tonhal
- Laposhal
- Szardínia konzervek
- Sovány húsok
- Túró
- Barna rizs
- Tojás
- Zabpehely
- Tej és joghurt
- Lencse
- Diófélék és magvak
- Borsó
Egy egyszerű szabály segíthet a gyümölcsök és zöldségek kiválasztásában az élelmiszerboltban vagy a termelői piacon: Minél színesebb a gyümölcs és a zöldség, annál jobb (legalábbis a vitamintartalom szempontjából)! Próbálj meg sokféle ételt fogyasztani, és próbálj meg a szivárvány minden színében pompázó gyümölcsöt és zöldséget is enni. Így nem csak a tányérod lesz színesebb és szebb, de azt is biztosítja, hogy a szervezeted minél több egészséget elősegítő vitaminhoz és tápanyaghoz jusson.
Növeld a vízfogyasztásot
A vitamindús táplálkozás mellett az elegendő folyadékbevitel is fokozhatja az immunrendszer egészségét. A víz segít a szervezetnek a nyiroktermelésben, amely folyadék a fehérvérsejteket és az immunrendszer egyéb sejtjeit szállítja. Kerüld azonban az olyan italok túlzott fogyasztását, amelyek kiszáradáshoz vezethetnek, mint például a kávé vagy az üdítő, és próbálj meg sok hidratáló élelmiszert, például uborkát, zellert és görögdinnyét fogyasztani.
Mi a helyzet az immunrendszer egészségét szolgáló vitaminkiegészítőkkel?
Bár a vitaminok és étrend-kiegészítők segíthetnek pótolni az étrend hiányosságait, az alapvető tápanyagok bevitelének legjobb módja, ha közvetlenül a természetes forrásból szerzed be azokat. A szervezeted jobban felszívja a vitaminokat és tápanyagokat, ha azok az ételekből származnak, mint ha kiegészítőkből lennének.
Egyes étrend-kiegészítőknek is lehetnek mellékhatásai, különösen, ha műtét előtt vagy más gyógyszerekkel együtt szedik őket. A táplálékkiegészítők akkor is okozhatnak problémákat, ha bizonyos betegségekben szenvedsz. Sok étrend-kiegészítő hatását pedig nem vizsgálták gyermekeken és terhes nőkön. Ezen okok miatt a szakértők szerint a legjobb, ha immunrendszeredet lehetőleg nem kiegészítőkkel, hanem táplálékból származó vitaminokkal töltöd fel teljes mértékben.
Ha mégis úgy gondolod, hogy szükséged van étrend-kiegészítőre, először beszélj orvosoddal. Ő segíthet kideríteni, hogy valóban megfelelő-e neked egy étrend-kiegészítő, és tanácsot adhat, hogyan juthat a szervezeted a szükséges tápanyagokhoz.
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.