A zab nemcsak szuper és sokoldalú reggeli étel, hanem hihetetlenül tápláló is. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy valójában miért tökéletes reggeli szuperétel.

A zab évek óta az táplálkozás alapeleme, igazi tápanyag-erőforrás, amely számos mikró tápanyagot biztosít, beleértve a mangánt, a folsavat és a cinket.

Bár szénhidrátról van szó, több fehérjét tartalmaz, mint sok más gabona. A zab összetett szénhidrát, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig tart lebontani és megemészteni, így hosszabb ideig tartó energiát biztosít.

Ha valamely fehérjeforrással és egészséges zsírokkal párosul, a zab kiegyensúlyozott reggeli választás, amely jóllakottá és elégedetté tesz, valamint segít kiegészíteni az általános tápanyagszükségletünket.

Miért a zab a legjobb reggeli szuper étel?

Jónéhány oka van annak, amiért a zab kiváló étel reggelire. Először is, a zab az összetett szénhidrátok egyik formája, ami azt jelenti, hogy egy láncon belül több cukormolekula van, amelyet le kell bontania a szervezetnek, hogy energiát szabadítson fel a véráramba.

Az összetett természete miatt hosszabb ideig tart a lebomlásuk, mint az egyszerűbb szénhidrátoké, így hosszabb ideig tartó energiát biztosít. Ha a zabot fehérjeforrással és egészséges zsírokkal párosítjuk, az tovább lassíthatja az emésztést, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig nem leszel éhes.

Rosttartalom

A zabban lévő rostok érintetlenek maradnak, amikor áthaladnak a testen, és felszívják a vizet, ami teltségérzetet biztosíthat.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a zab által biztosított rost egy fajtája, a béta-glükán elősegítheti az YY peptid felszabadulását – egy olyan hormont, amely az evés hatására termelődik, és jóllakottá tesz.

Segíthet a székrekedés enyhítésében és megelőzésében

A rost a növényekben található szénhidrát egy fajtája, amely nem bomlik le az emésztés során. Úgy működik, hogy felszívja a vizet, ami arra ösztönzi, hogy zökkenőmentesen mozogjon a testben, felszívja a salakanyagokat, például a koleszterint (erről később!), és eltávolítja azt a szervezetből. A zabban található oldható rostok felszívják a vizet, és gélt képeznek, amely fellazíthatja a székletet. A tanulmányok kimutatták, hogy a rostok étrendbe történő hozzáadása javíthatja a krónikus székrekedésben szenvedők tüneteit.

Támogathatja a kiegyensúlyozott vércukorszintet

Normális, hogy étkezés után megemelkedik a vércukorszint, de ha hirtelen megemelkedik, azonnali, gyorsan ható energiát ad, ami hirtelen összeomláshoz vezethet. Emiatt éhesnek, fáradtnak és ingerlékenynek érezhetjük magunkat.

A zab lassan bomlik le, így energiája folyamatosan szabadul fel a véráramunkba, megelőzve a hirtelen csúcsokat és eséseket.

A zab rendszeres fogyasztása elősegítheti az egészséges koleszterinszintet

A zab egyfajta béta-glükánként ismert rostot tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) vagy „rossz” koleszterin szintjét a vérünkben. Tanulmányok kimutatták, hogy napi 3 g béta-glükán segíthet csökkenteni az LDL-koleszterinszintet .

Hogy ezt jobban megnézzük, egy 40 g-os adag zabkása körülbelül 2 g béta-glükánt tartalmaz.

Támogathatja a szív egészségét

Amellett, hogy a zab támogatja a szív egészségét az LDL-koleszterin szintjének csökkentésével, szívbarát antioxidánsokban is gazdag.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segíthetnek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, és így védekezhetnek a krónikus betegségek, például a szívbetegségek ellen.

Támogatják az egészséges emésztőrendszert (és immunrendszert).

Mint fentebb említettük, a zab az oldható rost forrása, amely elősegíti a rendszerességet és megelőzheti a székrekedést, ami egészségesen tartja emésztőrendszerünket.

A béta-glükán, egyfajta rost, amely a zabban található, szintén prebiotikumnak számít, ami azt jelenti, hogy segít a bélrendszerben lévő „jó baktériumok” táplálásában, elősegítve azok fejlődését.

A zab nemcsak tele van tápanyagokkal, amelyek támogatják egészségügyi és fitnesz céljainkat, hanem hihetetlenül sokoldalú is. Számos módja van annak, hogy zabot iktassunk be étrendünkbe, így kiaknázva az előnyeit.

Nem kell minden nap ugyanazt az egyszerű zabkását enned, hogy kihasználd a zab előnyeit. Felhasználhatod a zabot sütéshez, eheted müzliben, adhatod turmixokhoz, vagy kipróbálhatsz számos receptoldalon található variánst, melynek segítségével különféle módon fogyaszthatod el a napi zab adagodat.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.