Az egészséges, helyes táplálkozás az egészség megőrzését és a betegségek megelőzését szolgálja. Hiszen, ha táplálkozásunk egyoldalú, hiányos, akkor hiánybetegségekhez vezet. Ha pedig mindenből túl sokat viszünk be a szervezetünkbe, akkor ezzel elősegíthetjük az elhízás kialakulását, és ezzel együtt az elhízáshoz társuló betegségek, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát növeljük.
A tudósok egyértelműen megállapították, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása szempontjából nagyon fontos mérsékelni a zsírbevitelt, mivel ennek túlzott bevitele elősegítheti az érelmeszesedés kialakulását. Az egyik vezető halálok Magyarországon is ezen betegség, amit mérsékelni lehetne a táplálkozás tudatosabbá tételével és a mozgás rendszeres beiktatásával a napirendbe.
A kulcsszó talán a rendszeresség és a tudatosság. Hiszen az egészséges táplálkozás nem más, mint tudatosan a megfelelő élelmiszereket választva, a megfelelő összetételű ételeket fogyasztva, a szervezetnek megadva mindazt, amire a napi működéséhez szüksége van. Se többet, se kevesebbet.
Ahhoz, hogy megadjuk a szervezetünknek azt, amire szüksége van, fontos, hogy betartsunk néhány tanácsot.
1. Részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket!
Az, hogy a teljes gabonaszemet beleőrlik, már eleve biztosítja azt, hogy több tápanyag kerül bele ebbe az őrleménybe, mint amibe csak a magot őrlik bele. A csíra és a maghéj rengeteg tápanyag és rost forrása. A rostok nemcsak hogy jobban telítenek, de fontos szerepük van a vastagbélrák megelőzésében is.
2. Nagyon fontos, hogy a nap folyamán együnk tejterméket, húst, zöldségeket, gyümölcsöket, zsírokat és gabonát is. Ha ezek valamilyen formája előfordul étrendünkben, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a számunkra fontos tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat valószínűleg megfelelő mennyiségben bejuttattuk.
3. Hogy miért is kell a só? Egy pici az ok, kiemeli az ételek természetes ízét, de amikor egy normális ízű ételt valaki még jól megsóz. Sőt, még azelőtt, hogy megkóstolná. Nem hinném, hogy ez jól van így, hiszen kimutatták, hogy a magas vérnyomás kialakulásában szerepe van a mértéktelen sófogyasztásnak. A sós íz is egy szokás. Ugyanolyan, mint hogy a főzelékekhez kenyeret kell enni. Miért kéne? Próbáljuk meg a hozzáadott só mennyiségét csökkenteni az ételkészítés során. Először lehet, hogy sótlannak érezzük majd, de pár nap múlva előtérbe kerülnek az ételek természetes ízei.
4. Együnk naponta többször. Az ajánlott a napi 4-5-szöri étkezés. Ez nem jelent minden alkalommal „terülj-terülj asztalkámat", hanem a kisétkezésekre csak egy kis gyümölcsöt, zöldséget. A rendszeres étkezéssel elkerülhető az anyagcsere lassulása, az éhségérzet csökken, és sikeresebben megvalósítható a változatos étrend is.
5. Édességet csak hetente egy-két alkalommal fogyasszunk, mert kevés hasznos tápanyagot tartalmaznak, viszont magas a kalóriatartalmuk, ezáltal hozzájárulnak az elhízás kialakulásához.
Fogadjuk meg ezt a pár tanácsot és ezzel már sokat tettünk testünk egészségéért. Hiszen minden sejtünk azokból a tápanyagokból építkezik, amit táplálékainkkal bejuttatunk. Teljesen igaz a mondás, hogy „az vagy, amit megeszel"! Ennek tudatában étkezzünk és éljük életünket!
Forrás:www.beresalexandra.hu
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Sopron – Alphapark
06/99 505-238
https://www.speed-fit.hu
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.