A teljes kiörlésű liszt a gabonamagvak héját és a csírakezdeményt is tartalmazza, így az belekerül a kenyérbe. A magvak héja elsősorban vízben nem oldódó rostokat tartalmaz (cellulóz, hemicellulóz, lignin), amelyek bő folyadékfogyasztás mellett hozzájárulnak az egészséges bélműködéshez, növelik a teltségérzetet. A gabonaszemek héjában és héj alatti részben B-vitaminok (B1-, B2-, B6-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, szelén), csírarészében pedig E-vitamin található.
 
Kenyérből a mai kor embere már kedvére válogathat ízlése egészségi állapota szerint. A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza, hogy milyen kritériumok alapján lehet az egyes kenyérfajtákat megnevezni. A teljesség igénye nélkül nézzük meg a legismertebbeket.
 
Fehér kenyér: a fehér kenyér 100% finomított búzalisztből készül, vízzel, sóval, élesztővel és engedélyezett adalékanyag hozzáadásával. A finomliszt olyan gabonaszemek őrlésével készül, amelyekről egyes részeket eltávolítottak. Erre a sorsra jut a maghéj és a csírakedemény is, amelytől könnyen avasodna a liszt. A liszt eltarthatósága ugyan jobb lesz, de számos értékes tápanyagtól és kedvező élettani hatásától esünk el így.
 
Félbarna kenyér: 85%-a félfehér kenyérlisztből és 15% világos rozslisztből készül. Ideális megoldás lehet azoknak, akik nehezen tudnak váltani a fehér kenyérről.
 
Rozsos kenyér: 85%- 60% rozslisztet tartalmaz. Mivel a rozs vízzel kimosható sikért nem tartalmaz, ezért a belőle készült kenyerek laposabbak, tömörebbek.
 
Rozskenyér: legalább 60% rozslisztből készült termék.
 
Korpás kenyér: 100 kg alapliszthez 10 kg korpát adnak, ami származhat gabonából és száraz hüvelyesből. A korpának a keményítőtartalma 15% alatt kell, hogy legyen, ellenkező esetben a korpa mennyiségét korrigálni kell.
 
Graham-kenyér: darált (nem őrölt) gabonaszemekből erjesztés nélkül készült kenyér. Magas rost- és alacsony szénhidráttartalmú, számos diétába jól beilleszthető.
 
Többgabonás kenyér: az alapgabonán kívül az egyéb gabona legalább 5%-ban van jelen.
 
Búzacsírás kenyér: 100 kg alapliszthez 10 kg csírát kell adni, amely legalább 8% zsírtartalmú.
 
Magvas kenyér: 100 kg alapliszthez legalább 8 kg adalékot adnak, a kenyér a nevét a hozzáadott olajos magvakról kapja. Ha az előbbi arányt nem érik el, de az olajos mag jelenléte egyértelműen megállapítható, a magról akkor is elnevezhető a kenyér.
 
Szójás kenyér: akkor beszélünk szójás kenyérről, ha 100 kg liszthez legalább 10 kg szójakészítményt adnak.
 
Burgonyáskenyér: 100 kg alapliszthez legalább 5 kg, a burgonyabelső minden összetevőjét tartalmazó szárazanyagot adnak.
 
Kukoricás kenyér: kukoricalisztből sült kenyér, glutént nem tartalmaz.
 
 
 
 
 
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
 
 
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
 
https://www.speed-fit.hu
 
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.