A ragyogó napsütést is elhomályosító szigorú diéta helyett a nyári ételek gazdag választékát próbálhatjuk ki, melynek köszönhetően egészségesek és fittek maradhatunk. A nehéz, magas kalóriatartalmú ételek nem túl vonzóak a nyári hőségben, így valószínűleg nem lesz nehéz a könnyebb, egészségesebb ételt választanunk.


Íme, néhány étel, melyek egészségesek, üdítőek, és nem utolsó sorban segítenek, hogy elkerüljük a nyári megbetegedéseket:


1. Görögdinnye: több mint 80%-a víz, így kiváló szomjoltó, segít a szervezet hidratáltságának megtartásában.

2. Grillezett zöldségek: grillezhetünk paprikát, hagymát, répát, cukkinit, fokhagymát, padlizsánt, zellert és spárgát. Ezek a nyári zöldségek rengeteg antioxidánst tartalmaznak, védenek az erős nyári napsugárzás okozta bőrkárosodás ellen.

3. Grillezett saláták: grillezett zöldségek felhasználásával számos egytálételt készíthetünk. Tölthetjük pitába, keverhetjük salátába, sovány sajttal, leöntve friss fűszernövényekből készült öntettel.

4. Hideg levesek: nemcsak kiváló előétel, de a napi folyadékfogyasztáshoz is hozzájárul, segítve ezzel a szervezet hidratáltságának megtartását.

5. Teljes kiőrlésű gabonával készült saláták: a bulgur, tabouli, kuszkusz laktató mégis könnyű nyári egytálétel lehet.

6. Zöldségsaláta: csak úgy, mint a hideg levesek, a zöldségsaláta is fogyasztható könnyű előételként. Könnyen és gyorsan elkészíthető, nem igényel különösebb előkészületet. Lehetőleg ne öntsünk rá kalóriadús, nehéz dresszinget.

7. Magas fehérjetartalmú bab és csíra saláta: ezek mellé dobhatunk néhány szelet egyéb zöldséget, vagy akár gyümölcsöt is a salátába, ezzel is növelve annak vitamintartalmát.

8. Zöldséges-sajtos saláta: a feldarabolt zöldségek mellé dobjunk sovány sajtdarabokat. Így a salátánk nemcsak fehérjében, hanem kalciumban is gazdagabb lesz.

9. Alacsony kalóriatartalmú dresszingek: válasszunk friss fűszernövényeket és alacsony zsírtartalmú önteteket salátánkba. A bazsalikom, petrezselyemzöld, kapor, kakukkfű, menta, citromlé és ecet a legjobb választás.

10. Alacsony zsírtartalmú italok: nyáron előszeretettel fogyasztunk édes, tejszínes kávét, teát, cukrozott üdítőitalokat, turmixokat, és megfeledkezünk ezek kalóriatartalmáról. A bevitt folyadéknak elsősorban a szomjoltás a szerepe, ezért inkább hűsítő, alacsony kalóriájú italokat válasszunk, mint pl. a frissen facsart narancslé, zöldséglevek, de legjobb a szénsavmentes ásványvíz.

11. Gyümölcs alapú saláták: felejtsük el a krémes desszerteket, helyette csillapítsuk édesség iránti vágyunkat gyümölcsös desszertekkel.

12. Alacsony kalóriatartalmú desszertek: helyettesíthetjük a nehéz, kalóriadús desszertet néhány ínycsiklandó könnyű falattal: pl. fagyasztott cseresznye, szőlő, banán, csokoládéval leöntve, szeder és őszibarack saláta mézzel, grillezett ananász, pekándióval és kevés rummal, grillezett banán alacsony kalóriatartalmú gyümölcsfagylalttal.

13. Gyümölcsjoghurt: az alacsony zsírtartalmú friss gyümölcsjoghurt gazdag fehérjében és kalciumban, ami elengedhetetlen szervezetünk számára.

14. Paradicsom: pótoljuk szervezetünk A-vitamin és likopin szükségletét paradicsommal, papayával és paprikával.

15. Nyáron ne fogyasszunk túl sok almát, banánt vagy narancsot. Válasszuk inkább a friss idénygyümölcsöket, mint pl. a dinnye vagy a különböző bogyós gyümölcsök (málna, szeder, áfonya).

16. Próbáljunk ki minél több nyári zöldséget, cukkinit, zöld, leveles zöldségeket, borsót, paradicsomot, répát, melyek nemcsak táplálóak, de kalóriatartalmuk is alacsony.

17. Uborka: hűsítő hatásáról ismert. Néhány szelet lehűtött uborka a salátában igazán frissítő hatású lehet.

18. Mangó: rengeteg béta-karotint, C-vitamint és rostanyagot tartalmaz.

19. Bogyós gyümölcsök: Ízletesek, savanykásak, igazi nyári gyümölcsök. Fogyaszthatjuk hűtve, frissen, nyersen, grillezve, de akár joghurtba vagy turmixba keverve is.

20. Zöld levelesek: sóska, spenót, kelkáposzta, római saláta, stb. gyorsan és egyszerűen elkészíthető egytálételek vagy saláták alapjai lehetnek. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot és kevés kalóriát tartalmaznak.

21. Sovány túró: jó választás lehet a zsíros sajtok és joghurtok helyettesítésére. Fehérjében és kalciumban gazdag táplálék.

22. Dió: gazdag forrása a szív egészségének megőrzéséhez szükséges Omega-3 zsírsavnak. Egy félmaréknyi elegendő belőle naponta. Fogyasztható nyersen, pirítva, salátába keverve, vagy önmagában.

23. Zab: rostokban és fehérjében gazdag, jó választás lehet reggelire.

24. Gabonafélék, magvak: fogyaszthatók egészben vagy összetörve. Keverhetjük joghurtba, salátába, de belesüthetjük tésztába, kenyérbe is.

25. Bab és hüvelyesek: a bab helyettesítheti az állati eredetű fehérjéket. Nemcsak rostokban gazdag, de fogyasztásával kevesebb kalóriát és telített zsírsavat viszünk be szervezetünkbe, így a koleszterinszintet is csökkenti.

26. Hal: kiváló forrása az Omega-3 zsírsavaknak. Zsiradékban sütés helyett inkább grillezzük vagy süssük roston.

27. Sárgarépa: gazdag A-vitaminban, és karotinoidokban, melyek a bőr és a szív egészségének megőrzéséhez szükségesek.

28. Piros és sárga zöldségek: a burgonya, édes burgonya, paprika, stb. rengeteg A- és C-vitamint, és antioxidánst tartalmaz.

29. Víz: legvégül a nyári hőségben semmi nem lehet frissítőbb, mint egy pohár hideg víz. Figyeljünk oda, hogy mindig elegendő folyadékot igyunk, elkerülendő a kiszáradást.


A zsíros, nehéz, kalóriadús ételek növelik szervezetünk hőtermelését, így fogyasztásuk után kényelmetlenül érezhetjük magunkat. Használjuk ki a nyári napokat, együnk minél több egészséges zöldséget és gyümölcsöt, hogy minél tovább megőrizhessük egészségünket.

 

 


 

 

 


Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.