Mi a szívinfarktus?
A szív a mellkas közepén, a két tüdőfél között elhelyezkedő, ököl nagyságú, izmos szerv.
Feladata, hogy összehúzódásaival keringtesse a vért a szervezetben, hogy az oxigén és más létfontosságú anyagok minden sejthez eljussanak. A szívtől a test különböző szervei felé haladó ereket artériáknak, a szívhez visszatérőket pedig vénáknak nevezzük. Minden szervnek, minden szövetnek szüksége van megfelelő vérellátásra, ez alól a szív sem kivétel. A szívizmot három fő koszorúér látja el oxigéndús vérrel. Ha közülük akár egy is elmeszesedik, nem kell több, mint egy aprócska vérrög, hogy az artéria teljesen elzáródjon.
Ilyen koszorúér-elzáródás következménye a szívinfarktus. Ilyenkor a vérellátás kiesése miatt a szívizom egy része elhal. Minél nagyobb a károsodott terület, annál veszélyesebb állapotot idéz elő.
A vér koleszterin formájában szállítja a zsírt a szervezetben. A szakemberek jelentős része a magas koleszterinszintet tartja a szívinfarktus egyik legfontosabb kockázati tényezőjének.
A magas koleszterinszint életkortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül bárkiben kialakulhat.
Mivel nincsenek figyelmeztető jelei, mindaddig nem is szerezhetünk tudomást róla, míg vérvizsgálattal nem ellenőriztetjük. Étrendi módosításokkal hatékonyan csökkenthetjük a koleszterinszintet, így hosszú távon védekezhetünk a szívroham ellen.
Ha a vér nagy mennyiségben tartalmaz lipoproteineket (a zsír részecskéi fehérjeburokkal együtt), a zsírlerakodások az artériákban hajlamosak felszaporodni. Ezek a zsírlerakódások az orvosi nyelvben atheroma néven ismeretesek. Leginkább az artériák elágazásainál képződnek atheromák, az áramló vér örvénylő mozgásából fakadóan. A szívizom vérellátását biztosító koszorúerekben kialakult súlyos atheroma akadályozza a véráramlást, s ebből származik az angina pectorisnak nevezett mellkasi fájdalom. Az atheroma jelenléte a vérrögök képződését is elősegíti.
Harc a koleszterin ellen:
- Együnk sovány húst, a látható zsírt vágjuk le róla. A vörös húsok zsírtartalma többnyire magasabb, mint a baromfihúsoké. Egy kivétel a vadhús, ami a marha- vagy bárányhúshoz viszonyítva soványabb.
- Amennyire csak módunkban áll, fogyasszunk baromfit a vörös húsok helyett.
- Együnk több halat. A zsíros halak, például a hering, a makréla, a tőkehal és a pisztráng főleg olyan telítetlen zsírokat tartalmaznak, amelyek védelmet nyújtanak a szívinfarktus ellen.
- Mérsékeljük tojás-és tejtermékfogyasztásunkat, különös tekintettel a sajtra, a zsírdús tejre, a tejszínre és a vajra. Válasszunk helyettük alacsony zsírtartalmú termékeket, fölözött vagy zsírszegény tejet, sovány túrót és joghurtot.
- Fogyasszunk kevesebb csokoládét, cukrászsüteményt és linzert.
- Lehetőleg ne süssünk zsírban, olajban. A főzés, párolás, grillezés, a fóliában vagy szárazon sütés mind egészségesebb ételkészítési módok.
- Ha mégis használunk olajat a főzéshez, tiszta növényi olaj legyen. A hidegen sajtolt, kevéssé finomított vagy finomítatlan olajok a legegészségesebbek.
Szívkímélő ételek:
Nagyon ízletes étrendet állíthatunk össze úgy, hogy a szív egészsége szempontjából előnyös legyen. A hangsúly a friss gyümölcsök és zöldségfélék, hüvelyesek és hántolatlan gabonatermékek fogyasztásán, valamint kismértékű zsír-, cukor- és sófelvételen van.
Szívkímélő reggelik:
- Zabból, búzából, kukoricából vagy rizsből készült, cukormentes vagy cukorszegény gabonapehely sovány tejjel, gyümölccsel és magvakkal.
- Korpás búza-vagy rozskenyér, illetve pirítós cukrozatlan dzsemmel.
- Friss gyümölcssaláta zsírszegény aludttejjel.
- Vegyes gyümölcskocsonya eperrel, zsírszegény joghurttal, fagylalttal és kevés mézzel.
- Aszalt gyümölcskeverék narancsgerezdekkel, zsírszegény aludttejjel vagy sajtkrémmel.
- Zabkorpából készült linzer friss gyümölccsel.
- Cukrozatlan müzli zsírszegény aludttejjel.
- Zabpehely fölözött tejjel, aszalt vagy friss gyümölccsel.
- Korpás kenyérből készült pirítós túróval és friss gyümölccsel.
- Palacsinta, édesítőszer nélküli almapürével és mézzel.
Szívkímélő ebédek:
- Friss zöldségből készült leves rozsos keksszel.
- Csirkesaláta szendvics (bőr nélkül) korpás búza- vagy rozskenyérrel.
- Csirke- vagy tonhalsaláta olívaolajjal vagy citromlével.
- Nyers vagy ízesített túróval, tonhallal és zsenge kukoricával, zsírszegény tejföllel töltött burgonya, mellé zöldségsaláta.
- Korpás búza- vagy rozskenyérből készült pirítós szardíniával és grillezett paradicsommal.
- Grillezett halkockák, vegyes salátával vagy párolt zöldséggel körítve.
- Csirkehússal vagy tonhallal és grillezett zöldséggel töltött pita.
- Grillezett makréla vagy hering, rajta párolt zöldséggel és zabkásával.
- Lencse- vagy babsaláta korpás kenyérrel és fejes salátával.
Szívkímélő vacsorák:
- Főtt vagy roston sült lazac, pisztráng, párolt zöldséggel és héjában főtt újburgonyával.
- Haldarabok sütőben sült burgonyával és párolt zöldséggel.
- Főtt tészta, hozzá paradicsomszósz és olívaolajjal leöntött, szezámmaggal megszórt saláta.
- Csirkefalatkák barna rizzsel és párolt, leveles zöldséggel.
- Grillezett rákból készült kebab, salátával.
- Csirkefalatkák és nyers zöldségrudacskák, joghurt- vagy mogyoróvaj alapú szósszal.
- Grillezett zöldséggel, olívaolajos öntettel, barna rizzsel és salátakörítéssel.
- Korpás lisztből készült főtt tészta mártással, ami gombát vagy tenger gyümölcsét és zsírszegény tejfölt tartalmaz.
- Korpás lisztbe forgatott, sült csuka vagy más fehér húsú hal, friss fűszerekkel ízesítve, hozzá grillezett paradicsom és párolt zöldségek.
- Kuktában főtt lencse vagy bab, párolt zöldségekkel.
forras http://www.eletcentrum.hu/?q=content/sz%C3%ADvv%C3%A9d%C5%91-t%C3%A1pl%C3%A1lkoz%C3%A1s
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Sopron – Alphapark
06/99 505-238
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.