SZÉNHIDRÁTOK: szénből, hidrogénből és oxigénből tevődnek össze, a növények fotoszintézis révén széndioxidból és vízből építik fel őket. A szénhidrátok, mint a legkönnyebben hasznosítható energiaforrások, a szervezet nélkülözhetetlen tápanyagai és összetételeik -kapcsolódásaik szerint a következő csoportosításuk:
* Monoszacharidokat: egyszerű cukrok-glükóz, fruktóz, galaktóz
* Diszacharidokat: szacharóz (répacukor, nádcukor), laktóz (tejcukor), maltóz –malátacukor
* Poliszacharidokat: emészthetőek: keményítő, glikogén; nem emészthetőek: élelmi rostok
A szervezet a szénhidrátot glikogén formájában raktározza a májban és az izomzatban. A glikogén állandóan bomlik és szintetizálódik, ez biztosítja a vércukorszint viszonylagos állandóságát (5,5 mmol körül).
Egy felnőtt napi glükóz felhasználása mintegy 180 g (120-140 g agy, 40 g vvt)
Glükoneogenezis: kb. 130 g/nap glükóz keletkezik aminosavakból, laktátból és glicerinből – ez azonban fehérjebontással és lipolízissel jár, a szénhidrátokat ezért a táplálék útján folyamatosan pótolni kell
Az összetett szénhidrátok közül táplálékainkkal legnagyobb mennyiségben a keményítőt fogyasztjuk. A keményítőben lévő kötéseket kisrészben a nyál-amiláz (ezért nagyon fontos a nyugodt, lassú és alapos rágás), nagyrészben a hasnyálmirigyből származó amiláz nevű enzim hasítja, majd az így keletkezett diszacharid egységeket a maltáz nevű enzim tovább hasítja két glukóz molekulára. A másik két diszacharida, a tejcukor (laktóz) és a répacukor (szacharóz) bontása a vékonybél kefeszegélyében zajlik, a laktáz és a szacharáz nevű enzimek hatására, melyek a bélbolyhokban helyezkednek el.
Élelmi rostok: Vízben oldódó: pektin és vízben nem oldódó: cellulóz, hemicellulóz. nem emészthető oligoszacharidok, oligofruktózok, raffinózok – mesterségesen előállított nem emészthető poliszacharidok, Élettani hatásai: hosszabb rágás, gyomorürülést lassítják, bélperisztaltika gyorsabb lesz, anyagokat kötnek meg (pl.koleszterin), növelik a széklet mennyiségét, lazaságát, elősegítik a baktériumflóra szaporodását
Javasolt 55-60 en% szénhidrát bevitele, de a hozzáadott cukorfogyasztás < 10 en%
Naponta 20-25 g élelmi rost bevitele
EMÉSZTÉS ÉS FELSZÍVÓDÁS
emésztés: a fehérjék, zsírok és szénhidrátok felszívódásra alkalmas egységekre bomlanak le.
felszívódás: az emésztés termékei, valamint a vitaminok, ásványi sók, víz a nyálkahártyán keresztül a nyirokerekbe vagy a véráramba kerülnek.
A tápcsatorna funkciói:
motoros: továbbítás, keverés, késleltetés, tárolás, mechanikai előkészítés
szekréciós: lebontó, felszívó és továbbító folyamatok
Helytelen táplálkozási szokások => legkövérebb nemzet Európában
* idővel kevesebb fehérje lenne ideális
* nem változatos
* kevés cink
* túlzott fűszerezés
* túlsúlyban zsír és cukor
* fogyókúra
* rossz főzési technika
* kevés rágás
* rendszertelen étkezés
* dohányzás, alkohol, kávé
Jelenkor
* 1,1 milliárd túlsúlyos ó hasonló számban az alultápláltak
* megduplázódott a gyerekek körében is az elhízás
* 4-5 éves gyerekek már orvosi kezelésre szorulnak
* elégtelen iskolai étkeztetés
* mennyiségi ellátás, de minőségi éhezés
* felnőtt lakosság fele túlsúly, 20% erősen elhízott
* elhízottak fele főétkezésen túl napi 5x nassol
Egészségbeli következmények:
* betegségek 70-75%
* szív-érrendzser
* mozgásszervi
* emésztőrendszeri
* allergia
* anyagcsere betegségek
* fogbetegségek
* fertőzések iránti fogékonyság
* rák
* idegrendszeri betegsége
Metabolikus szindróma a legjellemzőbb= négyesfogat:
* elhízás
* magas vérnyomás (agyvérzés, szívinfarktus, emeli: konyhasó, alkohol, mozgáshiány)
* magas vérzsírszint
* cukorbetegség
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
06/96 528-448
https://www.speed-fit.hu
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.