A gyümölcsök és zöldségek, valamint gyümölcslevek télen is ellátnak vitaminokkal. Ebben az évszakban is szinten tarthatjuk vitaminkészleteinket, csak más élelmiszerek kerülnek előtérbe, mint nyáron. Ilyenek a gabonafélék, csírák, olajos magvak, aszalt gyümölcsök, hüvelyesek és természetesen a télálló zöldségek és gyümölcsök – leginkább az alma – azok, amelyekből kinyerhetjük a számunkra fontos vitaminokat, tápanyagokat.
A citrom, grapefruit és a narancs kiváló C-vitamin források, levüket reggel akár éhgyomorra is ihatjuk. A trópusi gyümölcsök némelyikét, pl. ananász, mangó, ebben az időszakban csak korlátozottan fogyasszunk és banánból is csak keveset együnk, mert éretlenül szedik le és több vegyi kezelésen is átesnek, mire a boltokba kerülnek.
A zöldségek közül sok hasznos vitaminhoz juthatunk a káposztából, kelkáposztából, a sárga- és fehérrépából, de a fekete retek, a cékla, a karalábé és a sütőtök is kiváló erre a célra. Fogyasztásuk elsősorban nyersen ajánlott, hiszen így nyerhetjük ki a legtöbb vitamint belőlük, de ha mégis meleg ételként szeretnénk őket fogyasztani, inkább párolva vagy sütve, és csak a legvégső esetben főzve fogyasszuk. A hüvelyeseket párolás előtt érdemes pár órára beáztatni. A zöldségek – sárgarépa, zeller, cékla – alá kevés vizet és olajat öntsünk, úgy pároljuk őket. A burgonyát inkább héjában párolva vagy sütve fogyasszuk, köménnyel, vajjal ízesíthetjük. A párolt vagy sült ételek mellé mindig tegyünk nyers zöldséget, salátát is az asztalra!
Tipp: Pároláshoz ideális olyan edény használata, amelyben szabályozható a hőmérséklet. Ha 55 °C fok alatt tudjuk tartani, megmaradnak az ételben a fontos enzimek, vitaminok és más szerves tápanyagok is.
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
forras:http://www.tunderretikul.hu/
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.