A cikkben szereplő sütemények mindegyike cukormentes, csökkentett szénhidráttartalmú, glutén- és tejmentes, valamint megfelel az IR „160 grammos diéta” elveinek.
Mézeskalács, bejgli, kókuszhabcsók, almás habos krémes… bármelyiket is választod, nyugodtan eheted lelkiismeret furdalás nélkül. Természetesen a mértéket ezeknél a finomságoknál is fontos tartanod!
TOP1: MÉZESKALÁCS
- 1 csésze kókuszreszelék
- ½ csésze darált mandula
- 1 kis tojás
- 4 ek extra szűz kókusz olaj, szobahőmérsékletű
- 4 ek eritrit
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 csipet őrölt gyömbér
Dekoráláshoz:
- 70%-os (vagy magasabb), lehetőleg cukormentes fekete csokoládé, olvasztva
- Kókuszreszelék
- Szeletelt mandula (mandulaforgács)
Elkészítés:
- Tedd az összes hozzávalót a konyhai robotba, és keverd össze, míg ragadós állagú tésztát nem kapsz.
- Formálj belőle 6-7 egyforma méretű labdát.
- Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Ujjaiddal lenyomva alakíts belőlük 1 cm vastag, lapos korongokat.
- Told a 160 Celsius fokra előmelegített sütőbe, és süsd 10 percig, vagy míg a szélek arany barna színt nem kapnak.
TOP2: Beigli
Tészta hozzávalói:
- 6 tojás a tésztába
- 1 db tojás a tészta kenéséhez
- 5 evőkanál szezámpehely
- 10 evőkanál mandulaliszt
- Paleolit édesítő (stevia és/vagy xukor, porxukor)
- Késhegynyi szódabikarbóna
- 10 dkg jászvaj (ghee) – 2/3-ad rész a töltelékbe, 1/3-ad rész a tészta tetejére
- 1 dl kókusztej + kevés víz
- 1 marék mazsola
- Vanília vagy rumaroma (elhagyható)
Dió és mák töltelékek hozzávalói:
- v 20 dkg dió vagy 20 dkg mák
- v Mazsola
- Szezámpehely
- Jászvaj (ghee)
- 1-1 db tojás
- Stevia vagy xukor
- Esetleg rumaroma
Diós és mákos töltelék elkészítése:
- Daráld meg a diót vagy a mákot – dióvaj, illetve mákvaj állagúra, tehát sokáig daráld, hogy majdnem összeálljon.
- Keverj a töltelékbe 7-8 dkg jászvajat (a dió zsírosabb, ezért itt akár el is hagyható!).
- Kb. 1 dl kókusztejben + kevés vízben főzd meg a diót, illetve a mákot
- Ízlés szerint xukrozd meg a tölteléket.
- Ahhoz, hogy igazán 100% paleo legyen a beigli – a mazsolát akkor szórd a töltelékhez, amikor a tésztát kened, így a további sütéskor minimális lesz a hőhatás, mely a mazsolát éri, tehát nyugodtan a 100%-os kategóriába sorolható a sütemény.
- Tehetsz a töltelékbe rumaromát vagy vaníliát is.
Gesztenye töltelék hozzávalói és elkészítése:
- Végy 10 dkg natúr gesztenyepürét, kanalazz hozzá 12 evőkanál szezámpelyhet, tegyél bele ízlésed szerint steviát vagy xukrot
- Önts ehhez az alaphoz annyi kókusztejet, hogy jól kenhető masszád legyen
- A masszát nem kell főzni, mert a bejgli sütésekor a töltelék összeáll
- Tehetsz a krémhez vanília aromát is (elhagyható!)
- Ez a mennyiség egy fél kg-os rúd töltéséhez elég!
Tészta elkészítése:
- Verd fel a 6 tojásfehérjét kemény habbá.
- Keverd bele a 6 tojássárgáját.
- Kanalazd ebbe az alapba a szezámpelyhet és a mandulalisztet, továbbá tedd a tésztába a szódabikarbónát és ízlés szerint steviát vagy xukrot.
- Sütőpapírral bélelj ki egy tepsit.
- Melegítsd elő a sütőt.
- Kend el a tésztát vékonyan a sütőpapíron, és az előmelegített sütőben kb. 10-15 percig süsd; Nyugodtan nézz rá a tésztára – a lényeg az, hogy ne száradjon ki.
- Vedd ki a sütőlapot, és kend szét valamelyik tölteléket a tésztán, majd a papír segítségével tekerd fel.
- Az összetekert tésztát most már megtöltve tedd vissza a sütőbe, kend meg a tetejét egy kevés felolvasztott jászvajjal, majd 1 összekevert tojással, és még süsd kb. 10 percig.
- A megsült tésztát, miután kihűlt szórd meg xukorral vagy porxukorral.
TOP3: KÓKUSZHABCSÓK
- 150 g kókuszreszelék
- 3 tojásfehérje
- 50 g eritrit, ha lehet porrá darálva
- 1 kávéskanál vanília őrlemény
Elkészítés:
- A tojásfehérjét habverővel a legmagasabb fokozaton verd olyan keményre, hogy ha fejjel lefele fordítod az edényt, akkor se csússzon meg a hab. Ezután apránként keverd bele a eritritet és a vanília őrleményt, majd forgasd bele a kókuszreszeléket.
- A masszából egy teáskanál segítségével, a sütőpapírral bélelt sütőlemezekre egymástól megfelelő távolságra rakj kis halmokat.
- Egyszerű isteni finom!
- Végül süsd 15 percig (felső/alsó hőfok: 180 °C, légkeveréses sütőnél 160 °C, gázsütőnél 2–3-as fokozat) a habcsókokat.
- Legvégül, ha kihűlt, a csókokat olvasztott cukormentes keserű csokiba is márthatod!
TOP4: HABOS ALMÁS KRÉMES
Krémhez:
- 60 dkg alma
- 10 dkg kókuszzsír
- 1 dl kókusztejszín
- 1 dl víz
- 2 tk. zselatin
- néhány csepp citromlé
Krém elkészítése:
Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk. Egy lábasba dobjuk az almákat, meglocsoljuk a citromlével, a vízzel és a kókusztejszínnel felöntve puhára pároljuk. Folyamatos keverés mellett a zselatint is hozzáadjuk, majd a tűzről levéve a forró krémbe belekeverjük a kókuszzsírt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd botmixerrel pürésítjük.
Piskótához:
- 4 db tojás
- 3 dkg porrá őrölt eritrit
- 3 dkg mandulaliszt
- fél mokkáskanál szódabikarbóna
- kevés citromlé
- csipet só
Piskóta elkészítése:
Tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket az eritrit 1/3-ad részével és csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék édesítővel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a citromlével elpezsegtetett szódabikarbónát. A felvert fehérjéhez adjuk a sárgáját, óvatosan elkeverjük, végül lazán hozzáforgatjuk a mandulalisztet is. Zsírpapírral bélelt, kb 20×30 cm-es tepsibe simítjuk a tésztát és előmelegített sütőben, légkeverésen, 160-175 fokon, 20-25 percig sütjük. Amikor kisült pár percig pihentetjük, majd átfordítjuk egy nagyobb tepsire, lehúzzuk a zsírpapírt óvatosan. Visszafordítjuk az eredeti tepsibe. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor az almás krém már teljesen kihűlt, rákanalazzuk a piskótára. Hűtőbe tesszük, addig elkészítjük a habot.
Habhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 5 dkg porrá őrölt eritrit
- 4 evőkanál frissen facsart citromlé
- 7 gramm porzselatin
Hab elkészítése:
Vízgőz felett kemény habbá verjük a fehérjéket az összes hozzávalóval, amíg a zselatin feloldódik. Végezetül rákenjük a krém tetejére. Hűteni újból és amikor a hab már kihűlt, fahéjas porrá őrölt eritrittel szórjuk.
Jó készülődést és sütögetést kívánok!
Írta:
Szabó Judit
személyi edző
(Források: paleovital.hu, tudasfaja.hu, testszerviz.hu, ripost.hu)
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.