Vannak azonban olyan külső tényezők, mint például a stressz, a kimerítő szellemi, fizikai munka, a dohányzás, a káros környezeti hatások és az UV-sugárzás, melyek következtében egészségtelenül magasra nő a szabadgyökök száma a szervezetben. Mindez károsíthatja sejteket, és idővel fokozhatja egyes betegségek kialakulásának esélyét.
Az antioxidánsok egészségvédő hatása
Ezt az oxidációs folyamatot úgy kell elképzelni, mint amikor egy alma bebarnul vagy egy fémtárgy berozsdásodik. Hogy mindez ne jöjjön létre, a szervezet antioxidánsokkal védekezik, melyek semlegesítik a szabadgyököket. A szabadgyökök és antioxidánsok megfelelő egyensúlya szervezetben megerősíti sejtek védelmét, illetve fokozza ellenálló képességünket.
Számos antioxidáns hatású vitamint és nyomelemet vihetsz be, ha a mindennapokban is tudatosan táplálkozol.
Erősítsd immunrendszered táplálkozással!
Ha odafigyelsz arra, hogy mit eszel, nemcsak az emésztésed és a közérzeted fog javulni, de szervezeted védőpajzsát is megerősítheted.
- C-vitamin: citrusfélék, szamóca, áfonya, leveles zöldségek, paradicsom, savanyított káposztafélék.
- Cink: tojássárgája, lencse, napraforgómag, tökmag, mustár, zabpehely, osztriga, kagylófélék.
- Réz: szárazbab, borsó, búza, szilva, marha máj, tengeri hal, mogyoró.
- A-vitamin: máj és májkészítmények, zsíros sajtok, tojássárgája, tejszín.
Az egyik legsokoldalúbb antioxidáns a C-vitamin mellett a szelén, mivel a szervezet antioxidáns- és immunrendszert szabályozó folyamatában vesz részt. Hiánya számos betegség kialakulásával összefüggésbe hozható.
- Szelén: hús, hal, tejtermékek, avokádó, lencse.
Tippünk: Antioxidáns italjaink pótolják a szervezetből hiányzó antioxidánsokat
Forrás: www.femina.hu
Tipp:
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.