Az olajos magvakat az emberiség egyik legősibb eledeleiként tartják számon, ami nem is csoda, hiszen ahhoz képest, hogy gyűjtögethető növényi táplálékok, fehérje- és tápanyagtartalmuk a sokkal nehezebben beszerezhető húséval vetekedik. A vegetáriánus vagy vegán étrend elengedhetetlen szereplői emiatt, fogyókúrázók viszont magas zsírtartalmuk miatt kerülik őket. Nem árt azonban tudni, hogy többnyire telítetlen zsírokról van szó, amiből többet kellene ennünk, a telített zsírok kárára. Arról nem is beszélve, hogy némelyikük (például a dió) az elengedhetetlen omega-3-zsírsavakban is bővelkedik.
Mihez kezdjünk velük a konyhában?
A legtöbb olajos magra sokszor csupán mint sós rágcsálnivalókra gondolunk, vagy süteményekbe kerülnek, pedig rengeteg egyéb lehetőség rejlik bennük. Rágcsálnivalónak is kitűnőek persze, de segítségükkel ropogósságot, ízt és tápanyagokat csempészhetünk rengeteg ételbe. Felaprítva saláták, levesek, tésztaételek tetejére szórhatjuk fűszerként, vagy használhatjuk zsemlemorzsával elkeverve vagy az helyett panírként, lisztté őrölve süteményekben, helyettesíthetjük velük részben vagy teljesen a búzalisztet, vagy „vajjá” pürésítve szószok és mártogatósok alapjai lehetnek.
A „vajak” közül az amerikaiak kedvencét, a földimogyoróvajat már mindenki ismeri – vagy legalább hallott róla, ha máshonnan nem, hát amerikai filmekből – de nem ez az egyetlen olajos mag, amiből „vaj” (valójában püré) készíthető: a közel-keleti konyha pl. előszeretettel használja a szezámmagpürét, más néven tahinit (pürésített csicseriborsóval együtt ez a humusz alapja), de létezik mandulavaj, mogyoróvaj, kesudióvaj is. Ezeket bioboltokban is megtaláljuk méregdrágán, de akár házilag is elkészíthetők, méghozzá pofonegyszerűen: az előzőleg sütőben vagy serpenyőben enyhén megpirított magvakat (így jobban érezzük az ízüket, de nem kötelező a pirítás) robotgépben pürésítsük krémesre. Közben többször állítsuk le a gépet, és az edény faláról kaparjuk le az odatapadt masszát. Az eredmény rendkívül sokoldalúan használható fel, és tetszés szerint ízesíthető. Pár ötlet:
• kis mézzel vagy juharsziruppal elkeverve, joghurt, pirítós vagy palacsinta „feltéteként”
• sózva, ízlés szerint chilivel vagy gyömbérrel, fokhagymával ízesítve, levesek sűrítésére, gazdagítására (tálalás előtt elsőre egy kanálnyit keverjünk a levesbe);
• salátadresszingek izgalmassá tételére (pl: egy kanálnyi jól elkeverve a szokásos olívaolaj+ecet keverékkel).
Szezámmag mint fűszer: gomasio, avagy szezámsó Japánból
Mozsárban törjünk össze 1 rész tengeri sót 5–20 rész (ízlés szerint, kóstolgassuk) pirított szezámmaggal. Asztali sóként használjuk. Abban is segíthet, ha a sófogyasztásunkat szeretnénk csökkenteni. Egyszerre csak kis adagot készítsünk, frissen az igazi.
Forrás: www.nlc.hu
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Győr – Dunacenter
+36 96/528-448
https://www.speed-fit.hu
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.