Immunrendszerünknek nap mint nap kihívásokkal kell szembenéznie, ami nagyrészt a napjainkra jellemző rohanó és hektikus életvitelből ered. Ilyen gyengítően ható tényezők például a stressz, a kórokozó mikroorganizmusok, vagy az intenzív fizikai aktivitás. Ezért fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk a védekezőrendszer megfelelő működésére, hiszen könnyen sérülékennyé válhat.
Az alapvető higiéniai követelmények betartásán túl az egészséges táplálkozás és életvitel mind kulcsfontosságú tényező az egészség megőrzésében. Ezt tükrözi az a jól ismert mondás is, amely a helyes táplálkozás fontosságára mutat rá: „Az vagy, amit megeszel”.
Megfelelő étrenddel energiát és tápanyagokat biztosítunk szervezetünk számára – mindemellett védekező-mechanizmusainkat is erősíthetjük. Az elfogyasztott táplálék összetevői beépülnek sejtjeinkbe, szöveteinkbe, nagyban meghatározva egészségi állapotunkat. A vitaminoknak különösen fontos szerepük van, melyeket viszont szervezetünk nem képes előállítani, ezért létfontosságú a rendszeres utánpótlásuk. Többek között ilyen három fontos vitamin, a B6-, a D-, illetve a C-vitamin:
A B6-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetet felépítő fehérjék képzésében és átalakításában. A B6-vitamin nélkülözhetetlen az izomszövet energiaellátásához, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a bőr épségének biztosításához.
Hiánya az immunrendszer működésének gyengülésével járhat, továbbá érelmeszesedés, hajhullás, bőrgyulladás, idegrendszeri panaszok, levertség és vérszegénység is kialakulhat. A B6-vitamin leginkább fehérjéhez kapcsolódva fordul elő, különféle tejtermékek, hús, máj, zöldségfélék, illetve egyes halfajták fogyasztásával fedezhető a szervezet napi szükséglete.
A D-vitamint kulcsfontosságú lehet a csontképződés folyamatában, segíti a kalcium és a foszfor felszívódását és csontokba való beépülését. Mindezen túl hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez. Hiányát az elégtelen, vagy vegetáriánus táplálkozás mellett a napfény hiánya, illetve egyes vese- és májbetegségek is kiválthatják. A D-vitamin természetes forrásai többek között a tej és tejtermékek, a tőkehal-májolaj, a máj illetve a tojás.
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, többek között erősíti az immunműködést, fokozza a szervezet ellenálló képességét a fertőző és a meghűléses betegségekkel szemben. E mellett fontos szerepet játszik a csont-, kötőszövet- és porcképzésben, elősegíti a sebgyógyulást és a szövetek regenerációját, valamint a vérképződést is.
A C-vitamin hiányában könnyebben kaphatunk el fertőzéseket, valamint növekedhet a meghűléses megbetegedések gyakorisága is.
A szervezetünk ebből a vitaminból nagyobb mennyiséget igényel, a javasolt minimális napi bevitele 80 mg . A Magyar Élelmiszer Biztonsági Hivatal nemrégiben publikált, 2009-ben készített dietetikus felmérése szerint a felnőtt lakosság C-vitamin bevitele nem elégséges, az egészséges felnőttek közel 40%-a nem fogyaszt elegendő C-vitamint.
A legjobb C-vitamin forrásként a citrusfélék, a friss zöldségek vagy gyümölcsök szolgálnak. Amennyiben célzottan szeretnénk növelni C-vitamin bevitelünket, a szokásos citrusféléken kívül úgynevezett „powerfruitokkal”, azaz „szupergyümölcsökkel” is megtehetjük ezt. Ez a kifejezés azon gyümölcsök gyűjtőneve, melyek kiemelkedően magas vitamin és/vagy antioxidáns-tartalommal rendelkeznek.
forras:http://www.anna.hu/egeszseg/vitaminterapia-oszre-is-4491.html
SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!
SPEEDFIT
Fitnesz és Szolárium Stúdió
Sopron – Alphapark
06/99 505-238
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.