Genetika és a testalkatok

SPEEDFIT | 2018.04.15 6:17

Genetika. A testépítésben a genetika a legmeghatározóbb tulajdonság, amin - a tévhittel ellentétben - nem tudunk változtatni.

Alapvetően három testalkatú embert különböztetünk meg.

- Sovány

-Atletikus

-Hízékony

Ez a három véglet. Mindháromnak megvannak az előnyei és hátrányai és mindhárom testalkattal lehet izmos testet  építeni, mindössze más-más módszerekre van szükség( főleg étkezés terén...). Ez a három jellemző alapvetően befolyásolja a kinézetünket és az életvitelünket, ahogyan a megjelenésünket is. Súlyzós edzés szempontjából egyáltalán nem fontos, melyik testalkatot örököltük, mindháromnak van esélye kidolgozott izmokat építeni és erősnek lenni. Általánosságban.

Van azonban egy másik besorolás, amit kevesen ismernek. A testalkatokon belül van egy izomzat fejlődési besorolás is, mely a teljes testünket veszi alapul. Két fajta izomzatú ember létezik.

- Az A alakú

- A V alakú

Mindkét típus jellemző lehet, bármelyik fent leírt három típusú emberre.

Általánosságban, az A alakú embereknek a combjaik vastagabbak, erősebbek és jobban reagálnak a terhelésre, vállszélességük kisebb és felsőtestük arányaiban gyengébb a lábaikhoz és a derekukhoz képest.

A V alakú emberek felsőteste erősebb, jobban reagál a terhelésre, vállcsontjai szélesek, derekuk és lábuk azonban gyengébb, nehezebben fejlődik a felsőtestükhöz képest.

Ezt ne úgy képzeljük el hogy az A alakú ember felül egy oszlop, a lábai meg két másik oszlopnak felelnek meg és a V alakú ember sem az, amiket a strandgyúrósok között láthatunk, hatalmas felsőtest és csirkeláb combok és vádlik. :)

 

forras és a cikk folytatása: http://testepitoedzesnaplo.blog.hu/2011/01/22/genetika_es_a_testalkatok