Felépítése hasonló a magasabb rendű élőlényekéhez, terhelése azonban lényegesen különbözik azokétól, különösen, ha a civilizált életmódunkat is beszámítjuk. Két lábon járunk. Ez leginkább a deréktáji csigolyákra, a közöttük elhelyezkedő porckorongokra ró nagy terhet, hisz egész felsőtestünk súlyát viselnie kell a legkülönbözőbb igénybevételek során ( élsport v. nehéz fizikai- v. sok ülő munka, stb. ). Gyakran asszimetrikus, csavaró igénybevételnek tesszük ki.

A kérdés, tehetünk-e valamit gerincünk egészségéért, vagy bízzuk az egészet az orvostudományra? Nos, tehetünk. Többet, mint gondolnánk. A  legfontosabb a prevenció. Sokszorosan igazolt tétel, hogy a bajt sokkal könnyebb megelőzni, mint orvosolni azt. Az is igaz, hogy nem megfelelő gyakorlatokkal lehet ártani is.

Mit tegyünk ? Jómagam is 25 éve már, hogy egy élsportból adódó gerincsérvvel élek együtt. Ha nem erősítem folyamatosan a gerincmerevítő hátizmomat, akkor idővel sajnos kiújul. Az edzőteremben viszont folyamatos edzéssel panaszmentessé válik, kordában tartható. Az erős izomzat átveszi a terhet a sérült gerincről. Amilyen erős az izom, olyan erős a gerinc is. 40 felett már 10 emberből 8-9, valószínű, hogy valamilyen gerinctáji panaszokról tud beszámolni Szakszerű edzői irányítással azonban sok esetben akár a műtét is elkerülhető.

A ráfordított idő és anyagi áldozat jobban kamatozik bármely bankbetétnél, hisz nem minden munkahely tolerálja, ha a munkavállaló gyakran hetekre, hónapokra kiesik a munkából.

SPEEDFIT- Fitnesz Mindenkinek!

Bővebb információ:

Kránitz Bernadett

Személyi edzőnél

SPEEDFIT

Fitnesz és Szolárium Stúdió

Győr – Dunacenter

06/96 528-448

 

https://www.speed-fit.hu

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.