Miért népszerűek a kiscsoportos órák?

SPEEDFIT | 2019.02.10 14:19

Vannak, akik kizárólag saját zenéjüket hallgatva, magányosan szeretnek sportolni, míg mások csak csoportosan szeretnek mozogni. Mindkettőnek megvan az előnye és hátránya...

 Mégis milyen előnyökkel járnak a csoportos fitness órák?

A jó társaság mindig vonzó: Egy jó hangulatú csoport sokat segíthet egy kedvetlen vendégnek a jobb hangulat eléréséért és kikapcsolódásért. Segít új barátok találni, vagy meglévő barátságokat ápolni.

Könnyebb a motiváció fenntartása: A csoportos órák rendszerességével könnyebben elkerülhető a monotonitás és változatos edzés biztosítja a fejlődést a test számára.

Szakképzett edző tartja az órát: A tréningek alkalmával az edző mindig törekszik, hogy a legjobb tudása alapján állítsa össze az órát. Bemutatja a gyakorlatok helyes kivitelezését és menet közben ellenőrzi a vendégek gyakorlatait. Ezzel megelőzhető az esetleges sérülések kialakulása.

Nem kell egy saját edzésterven gondolkodni: Az edző által összeállított programnál csak a kiadott gyakorlatokkal kell foglalkozni és nem kell magunknak kitalálni az edzéstervet.

A csapatba való tartozás mindig a jobb teljesítményre ösztönöz: Ciki előbb kidőlni vagy lemaradni, mint a csoport többi tagja. A kihívást jelentő nehéz gyakorlatokat is megpróbáljuk végrehajtani és nem ellógni.

A változatosság garantált: Hangulattól, fittségi szinttől függően választhatunk lassabb intenzitású, nyújtó jellegű órát vagy magasabb intenzitású, pörgősebb órát.

Nincsen több elhanyagolt gyakorlat: Mindenki számára vannak kedvenc és utált gyakorlatok, amelyek a csoportos órák alkalmával biztos, hogy előkerülnek. A cél mindig a teljes test átmozgatása, így a nem kedvelt gyakorlatokkal is meg kell barátkozni.

Mindig van bemelegítés és levezetés: A sportolni vágyók szeretnek elcsípni az edzés elejéből vagy a végéből. A csoportos órákon mindig nagy hangsúly van a bemelegítő gyakorlatokon, hiszen ezek szükségesek, hogy az edzés hátralévő részében a mozgásokat a megfelelő mozgástartományban lehessen végrehajtani, az izomzat vérellátása és az izom hőmérséklete pedig a megfelelő hőfokra emelkedjen. Az óra végén alkalmazott rendszeres nyújtás pedig segít elkerülni a fájdalmas izomlázat, meggyorsítani a salakanyagok kiürülését és megnyugtatja a pulzust.

A rendszeresség mindig eredményes: Aki folyamatosan, heti szinten jár edzeni és beépíti a mindennapjaiba a mozgást, annál pár hónap után látható lesz a fejlődés az edzések alatt és a megnövekedett teljesítőképesség a pörgős hétköznapokon is.

Akik viszont hajlamosak késni, nem tudják felvenni a csoport ritmusát vagy nem találják a számukra legmegfelelőbb óratípust, ők maradni fognak az egyéni edzések mellett. Ezen túl viszont a csoportos órák nem ajánlottak kismamáknak (kivéve a kismamatorna), szív- és keringési rendszer betegségeiben szenvedőknek, frissen műtött betegeknek vagy súlyos mozgásszervi betegségben szenvedőknek. Számukra a személyi edző által tartott speciális edzés vagy a szakorvos által ajánlott mozgásforma javasolt.

Rengeteg érv szól a csoportos órák mellett, hiszen mindenki szívesen visszajár egy jókedvű társaságba, ahol kieresztheti gőzt és feltöltődhet testben és lélekben egyaránt. Az irányított program révén minden edzés folyamatos kontroll alatt valósul meg, ezáltal könnyebben, hatékonyabban lehet elérni a kitűzött célokat.

Írta:

Nagy Melinda

személyi edző

SPEEDFIT