Véleményem szerint, sokan voltak már úgy, hogy kétségbeesetten álltak egy sport boltba a cipős polcok előtt és csak rémülten nézték, teljesen tanácstalanul a különféle márkájú, fajtájú, és típusú futócipők sokaságát. Sokan úgy gondolják, hogy egy cipő legyen elsősorban divatos és sajnos a többség ennek megfelelően is választ. Ennél azért ez egy kicsit bonyolultabb és szerteágazóbb dolog. Célom ezzel a cikkel, hogy egy kis útmutatást biztosítsak számotokra a megfelelő cipőválasztáshoz akár futásra, akár edzőtermi használatra.

Manapság a futás nagyon divatos és népszerű sporttá nőtte ki magát. Éppen ezért egyre több vita kerekedik, mind a futók, mind az edzők között, hogy vajon a legjobb, ha erős csillapítású, vagy csillapítás nélküli cipőben vagy netán cipő nélkül kellene –e futnunk. Én azt gondolom és ez saját tapasztalatom is, hogy egy jó cipőnek legyen megfelelő csillapítása, stabilitása és védő szerepe. Tehát, ha érdekel, hogy milyen cipőfajták vannak (párnázott, stabil-párnázott, stabil), kinek készülnek (túlpronáló, szupináló, neutrális stílusú), milyen a neked megfelelő akkor a választ megtalálod írásomban. Azt leszögezhetjük, hogy egyik cipő sem passzol mindenkire egyformán, de talán segíthetek azzal, hogy mely futócipő felel meg a legjobban a lábad biomechanikájának.

Mielőtt megismerkednénk a cipőkkel, a legfontosabb, hogy ismerd meg a lábadat. Ehhez két tesztet érdemes elvégezni: az egyik a kopásteszt, a másik a vizesláb-teszt. A következő sorokban előfordul a neutrális, a mérsékelten pronáló, túlpronáló és szupináló kifejezések, melyeket a cipőválasztásnál, fogok részletezni.

  • Nézzük, milyen is az a kopásteszt. Fogj egy használt futócipődet és nézd meg a talpát. A talp külső részén található kopásnyomok éppúgy árulkodnak a futóstílusodról, mintha videokamerával vennénk fel lépéseidet.

Neutrális és mérsékelten pronáló stílus jellemzői, hogy a sarok külső oldala erősen, a talp elülső része a talppárnáktól kifelé mérsékelten kopott és a talp többi részén alig vagy egyáltalán nem látható kopás.

Túlpronálás esetén a kopás leginkább a talp belső oldalán látható.

Szupinálás esetén talp külső oldala kopott.

  • A másik az úgynevezett vizes láb- teszt. Először is állj mezítláb egy olyan felületre, amin meglátszik a lábad nyoma.

Normál vagy neutrális a láb akkor, ha lábnyomodon a talp középső-belső része, azaz a boltozat helye alig látszik.

Túlpronáló a lábad, ha a lenyomatban a talp egész része látszik és nincs meg a boltozat íve. Ilyenkor a talpad túlságosan kilapul.

Szupináló a lábnyomod, mikor a talp külső éle hangsúlyos és nagy üres rész van a talpboltozat helyén. Ez azt jelenti, hogy merev a talpboltozatod és nem terül ki.

Lássuk, hogyan választhatsz a lábtartásodnak/ futóstílusodnak megfelelő cipőtípust.

Pronáló stílus ( neutrális):

Az ember számára ez a normális stílus. A talajfogás a sarok külső részén, befelé gördülő mozgás, amely a lábfej kinyújtásával elvezeti a becsapódás erejét és az egész talp érintkezik a talajjal. Végül enyhe kifelé gördülés és egyenletes ellépés és a nagylábujj emelkedik el utoljára.

Ajánlott cipő: Viselj neutrális- párnázott vagy stabil- párnázott edzőcipőt. Kerüld a stabilizáló eszközöket, mint például a középtalp merevítést.

Túlpronáló stílus:

A túlpronáló futó lába is sarkon fog talajt, de túl nagymértékben gördül vagy dől befelé. Ez azért nem jó stílus, mert az elrugaszkodás pillanatában a láb még mindig gördül befelé és a nagylábujjra és a második lábujjra hárul hatalmas teher. Elcsavarodik és túlterhelődik a lábfej, a boka és a térd is ahogy igyekeznek egyensúlyba tartani a testet és felfogni a becsapódás erejét. Az ízületek helyzetét biztosító izmok túlfeszülését is okozhatja, mert kompenzálniuk kell.

Ajánlott cipő: merev, kevésbé rugalmas mozgáskontrolt biztosító vagy stabil, amely külső és belső merevítő megoldásokkal akadályozza meg a láb befelé dőlését. Ilyen a középtalpi merevítés és az átlagosnál egyenesebb kaptafa. Ortopédiai segédeszközök, pl. lúdtalpbetét, merev cipőbe pedig párnázott talpbetét. Fontos, hogy ilyenkor sok időt kell tölteni nyújtással.

Szupináló stílus:

A pronálás ellentétje, vagyis a sarok külső részével történő talajfogása után hiányzik az első talpra való befelé gördülés. A cipőtalp jellegzetes kopást mutat az egész talp külső szélén a saroktól a lábujjhegyig. Ha vízszintes felületre tesszük egy szupináló futó cipőjét, akkor az kifelé dől. Ez akkor következik be, ha a láb a külső élen marad a talajfogástól az ellépésig és a kisebb lábujjakra terheli az elrugaszkodást. Ilyenkor nő a sérülésveszély, hisz az apróbb csontok teherbíró képessége nagyon csekély.

Ajánlott cipő: Ne viselj stabil cipőt! Könnyű párnázott vagy neutrális cipőt válassz, amelynek rugalmas a talpa a belső oldalon és kissé hajlított a formája, ami elősegíti a normál mértékű pronálás. A szupináláshoz hozzájárulhat a túl feszes Achilles-ín, lábizmok és kötőszövet, ezért segíthet a vádli, a combhajlító, combfeszítő és az illiotibiális (csípőcsont-sípcsonti köteg) szalag nyújtása.

Remélem, ez a cikk segít minden futni vágyó embernek, a helyes cipőválasztásba.

Ne röstellj utána olvasni vagy/és segítséget kérni hozzá értő szakemberektől, hogy miképp válassz a saját futóstílusodnak megfelelően. Teszteld le bátran lábadat és menj felkészülten. Ne kapkodd el a választást, azért mert nagyon tetszik egy cipő, hisz ennek súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Ne feledd a lábad, a talpad, és a cipőd nagymértékben befolyásolja testtartásodat. Ne ezen spórolj, lehet, hogy nem 30-35 évesen érzed a rossz cipők hatását, de abban biztos vagyok, hogy 60-70 évesen sajnálnád, hogy ifjabb kordban nem a megfelelő cipőt vetted le a polcról.

Nagy Péter

Személy edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.