Edzés előtti táplálkozás

SPEEDFIT | 2018.08.10 7:15

Te is sokszor rágódsz azon, mit és mikor egyél, mikor edzeni készülsz? Olvasd el edzőnk, Kránitz Attila cikkét, hogy megtudd a helyes választ.

Mit együnk edzés előtt és mikor?

Melyik a nap legfontosabb étkezése?  Valószínű a válasza mindenkinek az lenne, hogy a reggeli. Ez igaz is, de sokan elfeledkeznek az edzés előtti étkezés fontosságáról. Érdemes rá odafigyelni, hiszen ezen az étkezésen múlik az edzőtermi teljesítményünk.  A siker 70-80%-ban a megfelelő táplálkozáson múlik. Ezért nem mindegy, hogy mit és mikor eszünk. Egyáltalán nem ajánlott éhgyomorra edzeni!

Mit együnk?

Az edzés előtti étkezésünk mindenképpen lassan felszívódó szénhidrátokból álljon, mely hosszú ideig biztosít energiát az izmoknak. Ilyen szénhidrátok az alacsony glikémiás indexűek például a zabpehely édesburgonya, barna rizs. Erre azért van szükség, mert a magas glikémiás indexű szénhidrátok a gyors felszívódás miatt hirtelen vércukorszint emelkedést okoznak és ezután, pedig gyors zuhanás következik pont akkor, amikor az edzés elkezdődik.  A szénhidráton kívül az edzés előtti étkezésnek fehérjét is kell tartalmaznia. Érdemes ebből is a lassan felszívódókat preferálni, például sovány húsféle, tojás. Közvetlenül súlyzós edzés előtt glutamint és BCAA-t érdemes fogyasztani.  A szilárd táplálék mellett nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékkal is ellássuk szervezetünket. Természetesen csapvíz vagy ásványvíz legyen.

Mikor együnk?

Fontos, hogy ne üres hassal vágjunk bele az edzésbe, ezért előtte 1-2 órával iktassunk be egy étkezést. A gyorsabb anyagcserével rendelkezők 1 órával, a lassabbal rendelkezők 2 órával a súlyok emelgetése előtt egyenek.  Semmiképp ne együnk sokat edzés előtt, mert leterheli a gyomrot és az emésztést. Nagyjából a szénhidrát 40-50 gramm, fehérje 30-40 gramm legyen.

Melyek azok a táplálékkiegészítők, amit érdemes edzés előtt fogyasztani?

Energiafokozók, bedurranás fokozók, multivitamin komplex, kreatin.

További étkezéssel kapcsolatos kérdések esetén fordulj hozzám bizalommal.

Kránitz Attila

Személyi edző

SPEEDFIT