Bármely edzőtermi vendéget érintő probléma lehet az ágyéki gerincszakasz sérülése, a porckorongsérv. Érintheti ez a probléma a nagy súlyokkal erőgyakorlatokat végző sportolót, vagy a szokványos, hétköznapi mozdulatot végző, nem sportoló személyt egyaránt. Sportolóknál leggyakoribb oka a rossz technikával kivitelezett erőgyakorlat (pl.: guggolás, felhúzás).

Ilyen típusú gyakorlatoknál kulcsfontosságú, hogy a gyakorlatok kivitelezése egyenes háttal történjen! Amennyiben a gyakorlat végrehajtása közben a hát előregörbül, a porckorong hátul túlnyúlik, elöl viszont becsípődik a csigolyák közé. Ebből egyenesen adódik az a kérdés, hogy a fokozott figyelmen kívül mivel előzhetjük meg hátunk előregörbülését gyakorlatvégrehajtás közben.

A gyakorlatok kivitelezésekor, akár nagy súlyos erőgyakorlatról, akár más gyakorlatról van szó, fontos, hogy „blokkban” végezzük a gyakorlatot. Ez három lépés végrehajtását jelenti:

  1. A gyakorlatot megelőző mély légzés során a mellkas megfeszül, ez megakadályozza a mellkas összeesését.
  2. Ezt követően a hasizmok megfeszítésével a hasüregi nyomás fokozódik, ami megelőzi a törzs előrehajlását.
  3. Utolsó lépésként a deréktáji izmok kontrakciójával biztosításra kerül a gerinc egyenes tartása végig a gyakorlat végrehajtása során.

Az edzések után, különösen akkor, ha az edzés nagy intenzitással végzett rezisztenciaedzés volt, vagy tartalmazott erőgyakorlatokat, érdemes függeszkedést végezni nyújtó állványon, ezzel is elősegítve a porckorongok belső nyomásának normalizálódását.

Van, amikor a gyakorlatok végrehajtása túlzott homorítással jár, amely akár a hát előregörbülésének megakadályozását célozhatja. Fiziológiás állapotban lévő sportolóknál ez normál esetben nem okoz sérülést, azonban csigolyafejlődési rendellenesség megléte esetén az ágyéki gerinc hátrahajlítása a gerincvelői idegek súlyos sérüléséhez vezethet. Fejlődésben lévő szervezet esetén, vagy csontritkulás meglétekor is nagyobb kockázattal jár a homorítás végrehajtása, mely a legrosszabb esetben így isiász kialakulásához vezethet.

Érdemes tehát a céljaink megvalósítása mellett ügyelni a helyes gyakorlatvégrehajtásra, mellyel elkerülhetjük a krónikus mozgásszervi panaszokat!

Írta:

Tormássy Ákos
személyi edző
SPEEDFIT

2016

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.