Kerékpározás és fitnesz

SPEEDFIT | 2018.07.30 11:24

A kerékpározás kiváló sport mindazok számára, akik jobb állóképességet, magasabb edzettségi szintet, feszesebb comb-és farizmokat szeretnének magukénak tudni.

A fitnesz jellegű edzéseket végzők klasszikus izomformázó-erősítő jellegű gyakorlataikat gyakran egészítik ki  bringázással, elsősorban abból a  célból, hogy „zsírégető gépezetüket” magas fordulatszámon tartsák, s testzsírszázalékukat hatékonyan csökkentsék. A biciklizés az előbb említett hatások mellett teljeskörűen  igénybe veszi az alsótest izmait, és kiváló feltételeket teremt a combfeszítő, a combhajlító, a farizmok, valamint a lábszár izmainak  fejlesztéséhez.

 A jó kondícióban lévők nyugodtan kezdhetnek 25- 30 perces időtartammal, maximális pulzusszámuk 70-80%-án tréningezve. Kezdők lassan , alacsonyabb intenzitással indítsanak, fontos, hogy ” ne tekerjék el az edzés elejét.” Az ő izomzatuk, izületeik , kondicionális képességeik valószínűleg nincsenek hozzászokva  ehhez a mozgáshoz, amely elsőre könnyűnek tűnhet, kicsit a „pedálokra lépve” azonban bárki beláthatja, hogy egyáltalán nem az.

Az elégetni kívánt kalóriákat figyelők számára fontos tudnivaló , hogy 25 km/h sebesség tartása mellett egy  perc alatt nagyjából tíz kilokalóriát használhatnak  el, ez az adat  hetven kilogramm testtömegű egyénre vetítve irányadó.

Milyen időpontokban alkalmazhatjuk ezt a mozgásformát? Ez elsősorban céljainktól függ. A legtöbben iozmformázó-erősítő jellegű edzéseik megkezdése előtt tekernek néhány percet bemelegítésként, majd a súlyzók, gépek használata után újabb 25-30 percet nyeregbe ülnek. Ezzel a módszerrel mind izomzatuk, mind állóképességük sokat profitál. Ezeken kívül a mozgás szeretete, a szabadban eltöltött sportolás szépsége az, amiért érdemes biciklizni akár egyedül, akár családi, baráti körben.

A szabadban történő kerékpározásnak a testre gyakorolt előnyös hatásai mellett lélekemelő és boldogsághormon felszabadító hatásai vannak. Gondoljunk csak a szép időben eltöltött percekre, a mozgás örömére, miközben a természet szépségeit csodálhatjuk, és friss levegőt szívhatunk magunkba…

Végezetül: Ne  feledkezzünk meg a nyereg helyes beállításáról! Amennyiben a  felső ponton combjaink párhuzamosan „futnak” a talajjal, az alsón pedig térdünk egy kissé hajlított helyzetben található,  rendben vagyunk. Szabadban történő kerékpározáskor figyeljünk környezetünkre, a közlekedés más résztvevőire!