A fitnesz jellegű edzéseket végzők klasszikus izomformázó-erősítő jellegű gyakorlataikat gyakran egészítik ki bringázással, elsősorban a célból, hogy „zsírégető gépezetüket” magas fordulatszámon tartsák, s testzsírszázalékukat hatékonyan csökkentsék. A biciklizés az előbb említett hatások mellett teljeskörűen igénybe veszi az alsótest izmait, és kiváló feltételeket teremt a combfeszítő, a combhajlító, a farizmok, valamint a lábszár izmainak fejlesztéséhez.

A jó kondícióban lévők nyugodtan kezdhetnek 25- 30 perces időtartammal, maximális pulzusszámuk 70-80%-án tréningezve. Kezdők lassan , alacsonyabb intenzitással indítsanak, fontos, hogy ” ne tekerjék el az edzés elejét.” Az ő izomzatuk, izületeik , kondicionális képességeik valószínűleg nincsenek hozzászokva ehhez a mozgáshoz, amely elsőre könnyűnek tűnhet, kicsit a „pedálokra lépve” azonban bárki beláthatja, hogy egyáltalán nem az.

Az elégetni kívánt kalóriákat figyelők számára fontos tudnivaló , hogy 25 km/h sebesség tartása mellett egy perc alatt nagyjából tíz kilokalóriát használhatnak el, ez az adat hetven kilogramm testtömegű egyénre vetítve irányadó.

Milyen időpontokban alkalmazhatjuk ezt a mozgásformát? Ez elsősorban céljainktól függ. A legtöbben iozmformázó-erősítő jellegű edzéseik megkezdése előtt tekernek néhány percet bemelegítésként, majd a súlyzók, gépek használata után újabb 25-30 percet nyeregbe ülnek. Ezzel a módszerrel mind izomzatuk, mind állóképességük sokat profitál. Ezeken kívül a mozgás szeretete, a szabadban eltöltött sportolás szépsége az, amiért érdemes biciklizni akár egyedül, akár családi, baráti körben.

A szabadban történő kerékpározásnak a testre gyakorolt előnyös hatásai mellett lélekemelő és boldogsághormon felszabadító hatásai vannak. Gondoljunk csak a szép időben eltöltött percekre, a mozgás örömére, miközben a természet szépségeit csodálhatjuk, és friss levegőt szívhatunk magunkba…

Végezetül: Ne feledkezzünk meg a nyereg helyes beállításáról! Amennyiben a felső ponton combjaink párhuzamosan „futnak” a talajjal, az alsón pedig térdünk egy kissé hajlított helyzetben található, rendben vagyunk. Szabadban történő kerékpározáskor figyeljünk környezetünkre, a közlekedés más résztvevőire!

Írta:Bögi Viktor

SPEEDFIT- Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.