Lábtoló gép helyes használata

SPEEDFIT | 2018.07.05 10:40

A lábtolást elsősorban combfeszítő gyakorlatként ismerjük, bár megdolgoztatja a combhajlító izmokat, valamint a farizmot is

A mozgástartomány nagyobb részében a combfeszítő izmok viselik a terhelés javát. Amennyiben szűk lábtartást veszel fel, akkor a combod külső ívét tudod kihangsúlyozni. Ha szélesebb a lábtartás, akkor a comb belső része kap több stimulációt. A szűk lábtartással nem tudod annyira beengedni a súlyt, ezért itt főként a combfeszítő izmok végzik a munka javát. Szélesebb lábtartással mélyebben be tudod engedni a súlyt, így könnyebben dolgoztatod meg a combhajlítót, valamint a farizmot is.

Gyakori hibák, rossz lábfej pozíció: úgy kell elhelyezned a lábfejedet, hogy a térded ne kerüljön a lábfejed elé a leengedés után.  

Túl mély beengedés: ne engedd, hogy a túl mély beengedéstől a csípőd elemelkedjen a támlától. A csípődet tartsd szorosan a támlánál a gyakorlat végzése közben.

Talppárnával nyomás: mindig törekedj rá, hogy a toló mozdulatot a sarkadból végezd, soha ne a talppárnáddal támaszd meg magad.

Kiakasztás: soha ne engedd annyira kinyúlni a térdedet, hogy eljuss a térd kiakasztásáig a mozdulat végén. A gyakorlat egy lábbal is végezhető, így koncentráltabban tudsz az adott izomra dolgozni, valamint aszimmetriaproblémák esetén is hasznos lehet ez a módszer.


Kránitz Attila

Személyi edző