Merevlábas felhúzás

SPEEDFIT | 2019.04.23 23:11

Munkám során észrevettem, hogy nagyon sokan hibásan végzik ezt az egyszerűnek tűnő gyakorlatot. Hibás gyakorlatvégzés során akár le is sérülhetünk és emiatt hosszabb időre mellőzni kényszerülünk az edzést. Ebben a cikkben szeretném nektek bemutatni a gyakorlat helyes kivitelezését.

A gyakorlathoz nem szükséges nagy súlyt használni, mivel fokozottan terheli a gerincet és az alsó hátat. A comb-bicepszet (combhajlító) és az alsóhátat erősíti elsősorban, emellett dolgoznak a gerincmerevítő izmok és a farizom is.

Kiinduló helyzetben tarts a kezedben egy kétkezes rudat, körülbelül vállszéles fogással. Lábadat rakjad csípőszéles terpeszbe. A térdedet enyhén behajlítva tartsd mozdulatlanul, lassan hajolj előre. Fontos, hogy a térdedet nem akasztod ki (nem nyújtod ki teljesen) a mozdulat közben, így nem kap a térded túl nagy terhelést és az ízületeidet is kíméled.

Előre hajolás közben figyelj arra, hogy a csípőd hátrafelé tolódjon és próbáld a súlypontodat a sarkaidra helyezni, így egyensúlyodat könnyebben meg tudod tartani.  Engedd a comb-bicepszet (combhajlító) maximálisan kinyúlni, majd lassú, de határozott mozdulattal emelkedj fel a csípődet előre tartva. A gyakorlat közben figyelj arra is, hogy a hátad végig egyenes maradjon.

Azt ajánlanám nektek, hogy a helyes mozdulatot próbáljátok előszőr a lehető legkisebb súllyal, üres rúddal begyakorolni. Ha tovább kérdésetek merülne fel a gyakorlattal kapcsolatban, keressétek edzőinket. 

Kránitz Attila

Speedfit