Milyen hatással van az edzés a memóriánkra?

SPEEDFIT | 2019.05.13 6:48

Gondoltad volna, hogy már egyetlen edzés is fittebbé teszi az agyunk memória központját, nem csak az izmainkat?

A testmozgás ugyanis nemcsak a testünket mozgatja meg, hanem az agyunkat is. Közel 20 perc gyakorlat megkönnyíti az információfeldolgozást és fejleszti a memóriánkat - ezen felül az edzés segít, hogy gyorsabban jöjjenek létre új idegi kapcsolatok az agyunkban.
Sokáig a tudósok úgy vélték, hogy felnőttkorban az emberi agy viszonylag véglegesítetté válik struktúráját és funkcióját tekintve, különösképp bizonyos szövetek, melyek úgy viselkednek, mint az izom (összehúzódnak és elernyednek). Az újabb kísérletek kimutatták, hogy a felnőtt agy szerkezete igazából rugalmasan viselkedik: az életmódtól függően különböző módon átalakulhat.
Az edzésről régóta közismert, hogy valamilyen módon befolyással bír agyunk működésére: „ép testben ép lélek” - szól a régi közmondás is. Több tanulmány is alátámasztja, hogy az időbeli rendszeres testmozgás növeli a hippocampus, vagyis az agy memóriahálózatának kulcsfontosságú részének mennyiségét. Ez javítja az emberek gondolkodásának számos aspektusát (pl. általános közérzet).

A legújabb kutatáshoz 26 fő, 55-85 éves kor közötti, egészséges (olyan egyének, akiknek nincs gond a memóriájukkal) férfit és nőt kértek fel: a résztvevők közül az egyik csoporton egy rövid edzés után végeztek komplex memóriatesztet, míg a másikon egy rövid pihenő után. A kutatás rámutatott, hogy azoknál, akik a teszt előtt edzettek, sokkal jobban működött az agyuknak az a része, mely a memóriáért felel, ellenben a pihenő csoport tagjaival. Azok, akik edzettek, jobb eredményeket értek el a memóriájukat tesztelő feladatok során.

 

Régóta ismert tény, hogy az életkor előrehaladtával az agyi idegsejtjeink száma folyamatosan csökken, a felidéző működések pedig lelassulnak. Ez normál esetben nem romlik tovább egy ponton túl, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy igen: a szellemi leépüléssel járó megbetegedések, mint a demencia, vagy a Alzheimer-kór oka minden bizonnyal az edzés hiányában keresendő. Ahogyan egy izom is elsatnyul, ha nem mozgatjuk, úgy az agy is leépíti a neuronok közötti kapcsolódási struktúráit, ha nem fejlesztjük azokat.

 

Biztos Te is találkoztál már olyan idős emberrel, aki kora ellenére szellemileg meglepően fitt, friss és fiatalos volt – általában pár kérdés után kiderül ilyenkor, hogy az illető öregkorára sem hagyta abba a testmozgást (legyen szó konkrét edzésről, rendszeres gyaloglásról, vagy akár csak kerti munkáról).

 

A régi bölcsességek és napjaink kutatásainak fényében ezért minden kedves olvasót arra bíztatok, hogy találjon egy számára megfelelő mozgásformát, amit rendszeresen beépít a napi rutinjába – ezáltal karbantartva a testi és szellemi fittségét egyaránt.

Amennyiben cikkem felkeltette az érdeklődésedet, vagy bármilyen kérdésed merülne fel az olvasottakkal kapcsolatban, keresd a SpeedFit edzőit.

 

Írta:

Skrihár-Nagy Melinda

személyi edző

Forrás:

https://www.nytimes.com/2019/05/01/well/move/how-exercise-affects-our-memory.html