Military Press/Katonai Nyomás Check List

SPEEDFIT | 2020.01.20 19:00

Azért erre a gyakorlatra esett a választásom, mert nagyon kevés, kis túlzással egy vendéget sem láttam még aki használja ezt a gyakorlatot, pláne helyes kivitelezéssel. Hogy miért lehet ez, elsősorban azért, mert egy haladó szintű gyakorlatról van szó, másodsorban pedig azért, mert akinek gerinc vagy váll problémája van, annak erősen nem ajánlott.

Azokat a férfiakat és hölgyeket viszont, akik egészségesek, szeretnének izmosodni, formásodni, jó váll mobilizációval és -stabilizációval rendelkeznek, és már van edzéstapasztalatuk csak bátorítom tudom, hogy próbálják ki a vállról nyomást. Ez egy nagy összetett gyakorlat, mely abszolút egy napon említhető a fekvenyomással, vagy a döntött törzsű evezéssel, ami azt jelenti, hogy alapvető fontosságú. Edzi a deltaizom elülső és középső részét, a nagy mellizom kulcscsonti fejét, a tricepszet, az elülső fűrészizmot, a csuklyás izmot és a mélyebben fekvő tövis feletti izmot is.

A gyakorlatot legjobb állva végezni, mert így a teljes core izomzat nagyon komoly stabilizáló szerephez jut. Amire figyelnünk kell, hogy a gerincoszlop végig neutrális maradjon, vagyis az ágyéki görbület ne növekedjen, ezzel megakadályozza a porckorongsérv kialakulását hosszú távon. Szűkfogással végezve a nyomást a deltaizom elülső rostjai és a nagy mellizom kulcscsonti része húzódik össze jobban. Ilyenkor könyökeink előre néznek. Széles fogást használva a deltaizom oldalsó és elülső részei kapnak nagyobb terhelést és ilyenkor a könyökeink oldalra néznek. Kinyomáskor a súlyzó rúd a testünk síkjában marad, és a fejünket mozdítjuk hátra.

Koncentrikus fázisban (kitolás) van a kilégzés


Excentrikus fázisban (leengedés) van a belégzés

A gyakorlatnak különböző variációi vannak. Végezhető ülve háttámlás padon, ami egy könnyítés, mert kikapcsoljuk a stabilitásért felelős izomzatot. Végül gyakorolhatjuk gépen, ülve, (Shoulder Press) mikor is teljesen vezetett mozgáspályán, izoláltan nyomunk, ami szinte garancia a biztonságos és helyes végrehajtásra.

 

Kérdésekkel forduljatok hozzám bátran! Jó edzést kívánok!

 

Gallai Dávid

Személyi Edző